ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ρώσοι της Πάτρας σε οικονομικό αδιέξοδo – To “πάγωμα” λογαριασμών δεν ήταν μόνο για… μεγιστάνες!

ΡΩΣΟΙ ΠΑΤΡΑΣ

του Αχιλλέα Ροδίτη

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης βγάζουν μέλη της Ρωσικής κοινότητας που ζουν μόνιμα στην Πάτρα, αφού δηλώνουν ότι τους πήρε κι αυτούς η «μπάλα» των οικονομικών επιπτώσεων και περιορισμών που αποφασίστηκαν σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να πληγεί το καθεστώς Πούτιν, αλλά που όμως οδήγησε τελικά σε καταβαράθρωση των εισοδηματικών δυνατοτήτων των απλών πολιτών.

Μάλιστα στην Πάτρα είναι αρκετές εκατοντάδες οι Ρώσοι που διαβιούν και τον τελευταίο καιρό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν λύση στο πρόβλημα τους, με τις τράπεζες να προσπαθούν να λειτουργήσουν κατά περίπτωση με βάση διευκρινίσεις τις οποίες ζητούν από τα «κεντρικά» τους και κατ΄ επέκταση από το αρμόδιο υπουργείο. Ένας λαβύρινθος επικοινωνίας, όμως, σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτος.

Με αποτέλεσμα οι εδώ Ρώσοι πολίτες που ζουν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, να δηλώνουν πως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης καθώς έχουν «παγώσει» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεν έχουν χρήματα ούτε καν για τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Μάλιστα πολλοί από την τοπική Ρωσική κοινότητα δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι συχνά τον τελευταίο καιρό καταφεύγουν σε λογικές δανεισμού χρημάτων από φίλους, γνωστούς, ακόμα και γείτονες, έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο και βρεθεί μία ενδιάμεση λύση που δεν θα επιβαρύνει τους ίδιους – που άλλωστε δεν ευθύνονται για την βάρβαρη πολεμική στάση του Ρώσου Προέδρου.

Γιατί εμφανίστηκε το πρόβλημα; Ως γνωστόν, έσφιξε πολύ ο κλοιός για τους Ρώσους ολιγάρχες που υπόκεινται στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές προχώρησαν στις πρώτες δεσμεύσεις (πάγωμα) περιουσιακών τους στοιχείων αλλά η οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες αφορούσε χωρίς διευκρινίσεις «φυσικά πρόσωπα» (Ρώσους ή άλλων εθνικοτήτων).

Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν έναν απλό Ρώσο ή μια Ρωσίδα ή ελληνίδα ρωσικής καταγωγής που εργάζεται ή δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με καταθέσεις σε ευρώ από ένα λεγόμενο «Ρώσο μεγιστάνα».

Γεγονός που οδήγησε σε καθολικό αποκλεισμό λογαριασμών, με συνέπεια το αδιέξοδο για απλούς πολίτες. Οι οποίοι μάλιστα αντιτίθενται στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο το πρόβλημα της επιβίωσης τους επί του παρόντος φαντάζει πολύ πιο επείγον από οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση τους.

You may also like

Comments are closed.