ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

“Routelab 2022”: “Αξονική” στο οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Πάτρα

Reasearch Lab Routelab
Το πέμπτο στη σειρά Routelab ξεκίνησε με επιτυχία χθες Πέμπτη 15/9/2022 στο νέο λιμάνι της Πάτρας με γενικό θέμα “ThrivingGlobal” αναδεικνύοντας δράσεις που σχετίζονται άμεσα με την καινοτομία, την έρευνα και την μεταφορά γνώσης.

Το δρομολόγιο του Routelab ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με το εξαιρετικά ενδιαφέρον WORKSHOP για τη διαχείριση του δημοσίου λόγου και της γλώσσας του σώματος σ’ ένα βιωματικό εργαστήριο με την ηθοποιό Δώρα Τσάγκα. Αμέσως μετά σε απευθείας σύνδεση το IONIAN μετέδωσε τους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν  στις ζωντανές συζητήσεις οι οποίες  διεξήχθησαν στη σκηνή του Routelab με κεντρικό θέμα την  κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο οικοσύστημα της Πάτρας σε σχέση με την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.Οι προσκεκλημένοι συνομιλητές ανέπτυξαν τις καινοτόμες ιδέες τους ενώ μεταξύ άλλων μίλησανγια τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, πόσο ώριμο είναι το περιβάλλον μέσα και έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα τυχόν κωλύματα που μπορεί να συναντούν στη διαδρομή τους κ.ά.

Ο αντιπεριφερειάρχης συντονισμού Δυτ. Ελλάδας Π. Παπαδόπουλος μιλώντας για το υψηλό επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής μας  επισήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που κάνει η ΠΔΕ στο κομμάτι ενίσχυσης των καινοτόμων ιδεών.

Ο  καθηγητής του ΕΑΠ Γ. Καλαβρουζιώτηςανέπτυξε τους άξονες που κινείται ερευνητικά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο συμβάλλοντας στην εξαγωγή καινοτόμων ιδεών. Στο meetlabτου πανεπιστημίου Πατρών τρεις καθηγητές από διαφορετικές σχολές, οι κ.κ. Απ. Βανταράκης , Δ. Μούρτζης και Απ. Ραφαηλίδης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ανάλογων εκδηλώσεων όπως  το Routelabώστε η κοινωνία  να έχει οφέλη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά  και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η έρευνα και η καινοτομία σε μια ουσιαστική αποκέντρωση με σκοπό την ανάπτυξη μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων περιοχών της χώρας

Στην ενότητα researchlab και παρουσία του περιφερειάρχη  Νεκτάριου Φαρμάκη, του Προέδρου του ΣΕΒ Δυτ. Ελλάδας Κλεομένη Μπάρλουκαι του καθηγητή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σπύρου Συρμακέση, η Φαίη Μακαντάση Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσιςανέπτυξε τα αποτελέσματα της έρευνας για την χαρτογράφηση του ελληνικού οικοσυστήματος startup. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος που λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή. Εκεί μπορούν να απευθυνθούν νέοι επιχειρηματίες και πρόκειται για μια παροχή που δίνεται εντελώς δωρεάν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ΠΕ ΔΕ, Κλεομένης Μπάρλος, επεσήμανε την ανάγκη να απλουστευτούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τον κλάδο τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην τελευταία ενότητα η χαρτογράφηση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης του Meetlab“Creatingthebestworkplace” με τον managerτης εταιρίας Ανθρώπινου δυναμικού της Delloite, Νίκο Κοκόση,να παραθέτει τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθεί η εταιρία προκειμένου να διασφαλίζεται η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα των εργαζομένων της. Ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Best Άγγελος Κοκκίνης στάθηκε στη σημασία ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των νέων επιστημόνων και της αγοράς εργασίας

Η πρώτη ημέρα του Routelab ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της coffeeisland, ενός νέου προιόντος που συνδημιούργησε με τη Μικροζυθοποία «Νήσος». Οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία παγωμένου καφέ που στην πραγματικότητα είναι μπύρα. Με αυτό τον τρόπο ο Ανδρέας Μαστοράκης, field support manager CoffeeIsland ανέδειξε πως η καινοτομία βρίσκεται παντού ακόμα και στην Coffeecoldbrewbeer.

 

You may also like

Comments are closed.