Ρύζι: Πώς το ξαναζεσταίνουμε χωρίς να στεγνώσει;

Facebook
Twitter
ruzi-anoigma-1728x2048

Αντιμετωπίζουμε το συχνότερο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο ρύζι βήμα-βήμα σε έναν αναλυτικό οδηγό που υπόσχεται να έχουμε στο πιάτο μας νόστιμο και αφράτο ρύζι σαν να βγήκε μόλις από την κατσαρόλα. Μαθαίνουμε ακόμη πώς να το αποθηκεύουμε και να το συντηρούμε σωστά, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσουμε τη γεύση και την υφή του, αλλά πρωτίστως για να μπορούμε να το καταναλώσουμε με ασφάλεια, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Υπό προϋποθέσεις. Όπως ακριβώς ισχύει για τα περισσότερα τρόφιμα, ο σωστός τρόπος αποθήκευσης και συντήρησης εξασφαλίζει την ασφαλή κατανάλωσή τους μετά το μαγείρεμα. Αναλυτικότερα και συγκεκριμένα για το ρύζι, φροντίζουμε να ακολουθούμε τα παρακάτω:

– Μαθαίνουμε για την επικίνδυνη ζώνη: Επικίνδυνη ζώνη αποκαλούν οι επιστήμονες τροφίμων τις τιμές της θερμοκρασίας μεταξύ 5° C και 60° C, στις οποίες τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον ανάπτυξης. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το μαγειρεμένο ρύζι εκτός ψυγείου (δηλαδή σε θερμοκρασίες εντός της επικίνδυνης ζώνης) για περισσότερο από 2 ώρες. Σε περίπτωση που μείνει για πάνω από 2 ώρες εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου, αποφύγετε να το καταναλώσετε.

– Ασφαλής αποθήκευση: Χρησιμοποιούμε δοχεία τροφίμων που σφραγίζουν τον αέρα. Η καλύτερη πρακτική για ασφαλή αποθήκευση είναι να χωρίσουμε το ρύζι σε μικρότερες μερίδες και μάλιστα να το βάλουμε στο ψυγείο όσο είναι ακόμα καυτό από το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία του να μην ανήκει στην επικίνδυνη ζώνη).
– Χρονικό διάστημα συντήρησης: Έχουμε στο νου μας πως το ρύζι αντέχει στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.

rizi kreas small

rizi atmos small

Ξαναζεσταίνοντας το ρύζι με τον σωστό τρόπο

Εφόσον γνωρίζουμε να το αποθηκεύουμε με ασφάλεια, πώς μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε χωρίς αυτό να χάσει την ποιότητα στην υφή και τη γεύση του; Το συνηθέστερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς ξαναζεσταίνουμε το αγαπημένο μας ριζότο ή πιλάφι, είναι ο κίνδυνος να στεγνώσει. Για να αποφύγουμε την απώλεια της υγρασίας, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Ας δούμε παρακάτω τον τρόπο να το ζεστάνουμε σωστά, στα μικροκύματα, στην κατσαρόλα και στο τηγάνι αναλύοντας τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Tip
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε η θερμοκρασία του ρυζιού να φτάσει στους 75 ° C ώστε να μπορούμε να το καταναλώσουμε με ασφάλεια.

rizi mikrokumata small

Μπορούμε να ξαναζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων τόσο το κατεψυγμένο ρύζι όσο και εκείνο που έχουμε αποθηκεύσει στη συντήρηση.

Για το ρύζι που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο:
1. Βάλτε το σε ένα μπολ για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας νερό για κάθε κούπα ρύζι.
2. Καλύψτε το μπολ με καπάκι κατάλληλο για χρήση στα μικροκύματα και ζεστάνετε το φαγητό για 3-4 λεπτά.

Για το κατεψυγμένο ρύζι:
1. Προσθέστε στο μπολ 1-2 κουτ. σούπας νερό για κάθε κούπα ρύζι
2. Καλύψτε το μπολ με νωπό χαρτί κουζίνας και ζεστάνετε το φαγητό για 1-3 λεπτά σε ψηλή θερμοκρασία. Βγάλτε το ρύζι από τα μικροκύματα, ανακατέψτε το καλά και βάλτε το ξανά να ζεσταθεί για 1-3 λεπτά. Πριν σερβίρετε, ανακατέψτε το ξανά.

rizi katsarola small

Στην κατσαρόλα

1. Μεταφέρετε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με καπάκι και προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο ή λάδι.
2. Για κάθε φλιτζάνι ρύζι, προσθέστε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό. Ζεστάνετε το ρύζι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει μια βράση. Στο διάστημα αυτό καλύψτε την κατσαρόλα ανακατεύοντας περιστασιακά.

Στο τηγάνι

Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς, ώστε το ρύζι να καλυφθεί ομοιόμορφα με το λάδι και να ζεσταθεί καλά.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή