ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ρύζι: Σε υψηλό 15 ετών – Ο καιρός πλήττει και πάλι τις καλλιέργειες (διάγραμμα)

Facebook
Twitter
rice-3997767_1280-768x431

Οι καιρικές συνθήκες αναστατώνουν για άλλη μια φορά την αγορά ρυζιού, οδηγώντας τις τιμές του στα ύψη 15 ετών μετά από μια περίοδο ηρεμίας.

Οι προμήθειες είχαν ήδη διαταραχθεί από τους σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές από τον κορυφαίο αποστολέα, την Ινδία και εξαιτίας της ανησυχίας ότι ο ξηρότερος καιρός από το Ελ Νίνιο θα περιόριζε την παραγωγή στη σημαντική περιοχή καλλιέργειας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τώρα οι καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία αυξάνουν την ανησυχία.

Οι τιμές του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης – ένα ασιατικό προϊόν αναφοράς- έχουν αυξηθεί κατά 71 δολάρια από τις αρχές Απριλίου στα 649 δολάρια ανά τόνο, αφού υποχώρησαν από την κορύφωσή τους τον Ιανουάριο, όταν έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Το σιτάρι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η νέα αύξηση του κόστους θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.

411724671

Οι σοβαρές πλημμύρες στη Βραζιλία συνέβαλαν στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, με την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ – η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της βραζιλιάνικης παραγωγής ρυζιού – να αναμένεται να επηρεαστεί για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή εμπορευμάτων στη μονάδα BMI της Fitch Solutions.

«Οι πλημμύρες συνέπεσαν με τη συγκομιδή ρυζιού στη Βραζιλία, μέρος της οποίας δεν είχε ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Hart. Αυτό έχει «δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες» για τον όγκο της εγχώριας παραγωγής και το ενδεχόμενο εξαγώγιμο πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ρυζιού στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να εισάγει ρύζι και φασόλια. Η Βραζιλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ρυζιού στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει πιθανότατα να εισάγει ρύζι και φασόλια. Η Βραζιλία είναι ο ένατος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της ζήτησης, η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει σημαντικές ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του κλίματος, δήλωσε ο Κλαμπ. Ο ρυθμός των αγορών της χώρας καθώς και τυχόν αλλαγές στους περιορισμούς των εξαγωγών της Ινδίας θα επηρεάσουν τις τιμές στην πορεία, πρόσθεσε.

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν σημαντικός παράγοντας. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε τον καιρό, ιδιαίτερα τις υγρές εποχές στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Ινδία κατά τους επόμενους μήνες. Το κλειδί σε αυτό θα είναι πιθανότατα η μετάβαση από ένα Ελ Νίνιο σε μια Λα Νίνια», είπε ο Κλαμπ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top