«Σαφάρι» στις πύλες εισόδου για τον κορωνοϊό – Τι δηλώνει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης στην ”Πολιτεία”

Facebook
Twitter
Τη μεταφορά δειγμάτων από σημεία εισόδου κατοίκων άλλων χωρών προς το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων της 6ης  ΥΠΕ που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αποφάσισε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Εργαστηρίου, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη.

Συγκεκριμένα θα γίνεται μεταφορά των δειγμάτων, επιλεκτικά, από τα Λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Πολιτεία» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης, η νέα δράση έχει κοινό παρανομαστή τις ενέργειες που κάνει από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να ελεγχθεί το εύρος της διασποράς αλλά και να περιοριστεί η μετάδοση.

Γεγονός που επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία μέσω των δράσεων με τους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μόνιμους σταθμούς στο Αίγιο, στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα.

Ενώ προσφάτως λειτούργησε και μόνιμος σταθμός για δωρεάν rapid test και στο Λάππα, περιοχή που συγκεντρώνει λόγω καλοκαιριού, χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές, καλύπτοντας φυσικά και όλους τους μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, που θα ληφθεί μέσω της δράσης, θα είναι η επίκαιρη ταυτοποίηση των νέων μεταλλάξεων του covid 19, όπως είναι τα στελέχη Όμικρον, ΒΑ.3, Δέλτακρον κ.α.

«Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μέτρηση αντισωμάτων και την ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων σε σχέση με το περιβάλλον των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, στο οποίο ελήφθησαν τα δείγματα», συμπληρώνει ο κ. Καρβέλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων,ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του Διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Ι του Τμήματος Ιατρικής και του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής.

Το Εργαστήριο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων όπως αυτές προκύπτουν στην 6η ΥΠΕ.

karvelis

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, θα ξεκινήσουν και έλεγχοι rapidtests σε δημοφιλείς παραλιακές περιοχές της Αχαΐας.

Όπως πληροφορείται η «Πολιτεία» σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να ελέγχονται οι δείκτες της διασποράς του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και να είναι σε θέση οι επιστήμονες να σχηματίσουν εικόνα για την πορεία της μεταδοτικότητας σε μία περίοδο που δεν ισχύουν τα μέτρα προστασίας.

Επίσης, θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέση με τους ελέγχους για την μεταδοτικότητα και σε άλλα σημεία όπου τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών έτσι ώστε η εικόνα που θα προκύψει να είναι πλήρης.

Σύμφωνα τέλος με επιστημονικές εκτιμήσεις, με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν  στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, θα υπάρξουν και τα πρώτα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά της νόσου και για τα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν το Φθινόπωρο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top