ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα: Ο φονικός σεισμός που «κλόνισε» τον Πύργο

pyrgos seismos 1993
«Μαύρη» επέτειος για τον Πύργο Ηλείας είναι η 26η Μαρτίου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 28 χρόνια από την ημέρα που μία σειρά έξι σεισμών σημάδεψαν την περιοχή.

Στις 26 Μαρτίου 1993, στις 14:10, συνολικά έξι σεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, κλόνισαν την περιοχή του Πύργου. Το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 20 χιλιόμετρα και ο απολογισμός ήταν τραγικός.

Η σεισμική αλληλουχία άφησε πίσω της 1 νεκρή, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο της πόλης, τα σχολεία, οι εκκλησίες και δεκάδες νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των κτιρίων του Πύργου, υπέστησαν ζημιές με άμεσο οικονομικό κόστος στα 60 δισ. δραχμές (περίπου 18 εκατ. ευρώ!).

Παρότι οι μνήμες του καταστροφικού σεισμού της Καλαμάτας το 1986 και της Κυλλήνης το 1988 ήταν νωπές, ο σεισμός του 1993 στον Πύργο “κλόνισε” τα θεμέλια του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πόλης. Αρκετοί πολίτες έμειναν ξαφνικά χωρίς σπίτι και κοιμούνταν σε σκηνές ή εγκατέλειψαν τον Πύργο, οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενα, ενώ ο φόβος και η ανησυχία επικράτησαν για χρόνια στην πόλη, αφήνοντας βαθύτατες πληγές και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

You may also like

Comments are closed.