ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σαουδική Αραβία: Στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ το Ριάντ – Κοινά συμφέροντα στο ράλι των τιμών

Facebook
Twitter
Στο πλευρό της Ρωσίας ως κράτος μέλος του ΟΠΕΚ+ διεμήνυσε πως θα σταθεί η Σαουδική Αραβία διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της χώρας, κόντρα στην αυξανόμενη πίεση της Δύσης κατά της Μόσχας και το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο πρίγκιπας Αμπνουλαζίζ μπιν Σαλμάν επεσήμανε πως το Ριάντ ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Επέμεινε δε, πως η παγκόσμια κοινότητα «θα πρέπει να εκτιμήσει την αξία» της συμμαχίας που έχουν οι χώρες παραγωγής.

Ακόμη και αν η τοποθέτηση του Σαουδάραβα υπουργού αφορούσε την Ρωσία ως μέλος του ΟΠΕΚ+ είναι σαφώς ένα σημαντικό σημάδι στήριξης της Μόσχας από μια χώρα που θεωρείται παραδοσιακός σύμμαχος της Δύσης και η στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπογραμμίζει δε, πως σε ένα διάστημα που η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη χώρα και τις ενεργειακές της ροές, η «βασίλισσα» του καρτέλ διαχωρίζει τη θέση της. oil

Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως το Ριάντ έχει απωθήσει την πίεση που δέχεται από την δυτική κοινότητα και το Οβάλ Γραφείο ειδικά ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην πετρελαϊκή συμμαχία για να αποφασιστεί σημαντική αύξηση της παραγωγής, ώστε να υποχωρήσουν κάπως οι τιμές που βρίσκονται στα ύψη.

Οι υψηλές τιμές γεμίζουν τα ταμεία των χωρών παραγωγής, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας. Η τελευταία ειδικά είναι εύλογο πως χρησιμοποιεί την εξάρτηση πολλών χωρών, κυρίως της Ευρώπης, από τις ενεργειακές της ροές ως όπλο.

Ο ΟΠΕΚ+ για την ώρα έχει παραμείνει σταθερός στην στρατηγική των μετριοπαθών αυξήσεων στα επίπεδα παραγωγής. Μάλιστα, το πλάνο των αυξήσεων που έχει αποφασίσει και απλά επιβεβαιώνει σε κάθε σύνοδο, ουσιαστικά λήγει σε τρεις μήνες.

Βάσει του σχεδίου αυτού, τα κράτη μέλη προχωρούν σε διαδοχικές μετριοπαθείς αυξήσεις της παραγωγής κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα. Όμως, ήδη η παραγωγή της Ρωσίας έχει υποχωρήσει από την έναρξη του πολέμου, πέφτοντας περίπου από τα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.

Μάλιστα η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεση της έχει προβλέψει πως θα υποχωρήσει περαιτέρω έως και κατά τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι δυτικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Ρωσία κα επιβάλουν κυρώσεις κατά του ενεργειακού της κλάδου. oil 1 1

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα μιας νέας συμφωνίας για αύξηση της παραγωγής, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σχολίασε πως είναι πολύ νωρίς δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.

Υποσχέθηκε, ωστόσο, αόριστα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τα επίπεδα ζήτησης.

Πολλά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση της ρωσικής παραγωγής. Ειδικά δε, η Σαουδική Αραβία, που είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής, ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην σύμπραξη του καρτέλ με τη Ρωσία ήδη από το 2016 μετατρέποντας τον ΟΠΕΚ σε ΟΠΕΚ+.

Πέρα από το οικονομικό πεδίο και στο πολιτικό το Ριάντ έχει προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις από την κόντρα Δύσης-Ρωσίας και να τηρήσει ουδέτερη στάση.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Βασιλιάς Σαλμάν ήταν από τους ελάχιστους διεθνείς ηγέτες που συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο για την εθνική επέτειο της Ημέρας της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Κατά τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ η πολιτική θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ΟΠΕΚ+, επισημαίνοντας πως η συμμαχία θα είναι απαραίτητη για να επαναφέρει την σταθερότητα στο σύστημα μελλοντικά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω των νέων lockdowns στην Κίνα, των αυξημένων προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τους τριγμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΟΤ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top