Σχέδιο σύνδεσης κατάρτισης με τις επιχειρήσεις

Facebook
Twitter

 

Σχέδιο παραπέρα σύνδεσης της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τρέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.

Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων σπουδών των Επαγγελματικών Σχολών – Μαθητείας της ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και πρακτική άσκηση σε αυτή.

Εχθές υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και της “Νικ. I. Θεοχαράκης Α.Ε.” με αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα αναμόρφωσης και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών των σχετικών ειδικοτήτων στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπως “Τεχνικός Αμαξώματος”, “Τεχνικός Ηλεκτρικών Συστημάτων Συμβατικών και Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων” και “Μηχανές και Συστήματα Συμβατικών και Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων”, που παρέχονται από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου, καθώς επίσης και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΣ.Play Video

Η κατάρτιση θα περιλαμβάνει αφενός πρωινή πρακτική άσκηση στις εγκαταστάσεις της παραπάνω επιχείρησης με αμοιβή 26 ευρώ/μέρα συν ασφαλιστική κάλυψη και απογευματινή θεωρητική εκπαίδευση για δύο χρόνια.

Αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ ανέφεραν στο Capital.gr πως αυτό είναι το τρίτο ανάλογο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπογράφει η ΔΥΠΑ με επιχείρηση.

Είχε προηγηθεί κατά την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ, μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στην ειδικότητα του “τεχνήτη μηχανοσύνθετου αεροσκάφου” στην Επαγγελματική Σχολή της ΔΥΠΑ στη Χαλκίδα.

Έπειτα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και της εταιρείας ONEX, η οποία έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας. Μέσω αυτής της συνεργασίας εκσυγχρονίστηκε το πρόγραμμα σπουδών για την ειδικότητα του “τεχνήτη ναυπηγικής βιομηχανίας” στην Επαγγελματική Σχολή της ΔΥΠΑ στην Ελευσίνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το μνημόνιο συνεργασίας ΔΥΠΑ – “Νικ. I. Θεοχαράκης Α.Ε.” δεν θα αφορά μόνο μία Σχολή μαθητείας της ΔΥΠΑ σε μία μεμονωμένη πόλη της χώρας αλλά σε περισσότερες.

Εξάλλου, η ΔΥΠΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, σχεδιάζει επιπλέον τρία νέα μνημόνια με άλλες επιχειρήσεις για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και πρακτική άσκηση αντίστοιχα σε τρεις ειδικότητες.

Σημειώνεται πως η ΔΥΠΑ έχει 50 σχολές σε όλην επικράτεια. Οι 12 εξ αυτών είναι στην Αθήνα και οι 38 στην περιφέρεια. Το σύνολο των ειδικοτήτων που διδάσκονται σε αυτές τις σχολές ανέρχονται σε 38. Κάθε Επαγγελματική Σχολή έχει έως 10 διαφορετικές ειδικότητες.

Στελέχη της ΔΥΠΑ αναφέρουν πως στόχος είναι για τις περισσότερες από τις ειδικότητες αυτές και ιδίως για όσες έχουν να κάνουν με τεχνικά επαγγέλματα να συναφθούν μνημόνια συνεργασίας με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε επ’ αφορμή της χθεσινής υπογραφής του μνημονίου με τη “Νικ. I. Θεοχαράκης Α.Ε.” πως “η νέα συνεργασία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμπράξεων της ΔΥΠΑ με τον ιδιωτικό τομέα που στοχεύουν στη στενότερη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και σηματοδοτούν τη νέα εποχή που σχεδιάζουμε για την Επαγγελματική-Τεχνική Εκπαίδευση. Η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας, και ο εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων μας, μέσω της αξιοποίησης των σημαντικών πόρων και εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και με την υποστήριξη επιχειρήσεων που ηγούνται στον τομέα τους, αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας. Σκοπός των σχολών μας είναι να εφοδιάσουν τους μαθητές μας με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα ευθυγραμμίζονται με τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, δίνοντάς τους την προοπτική να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας σε θέσεις υψηλής ζήτησης”.

Σημειώνεται πως παραμένει ανοιχτή έως τις 10 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για 15.000 θέσεις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ για τη διετία 2023-2024.

Παράλληλα, ανοιχτή παραμένει έως τις 31 Αυγούστου και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για 39 ειδικότητες σε 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

capital

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top