ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σχοινάς: «Σημαντική βελτίωση και πρόοδος στη Λέσβο»

Facebook
Twitter
Στην αναγνώριση της βελτίωσης της κατάστασης στη Λέσβο από τον Πάπα Φραγκίσκο αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Ο Πάπας Φραγκίσκος πολύ ξεκάθαρα αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση και την πρόοδο που έχει γίνει από το 2016 που είχε έρθει για πρώτη φορά στη Λέσβο».

Τότε, υπενθύμισε, «περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαβιούσαν σε μία ζούγκλα, σε ανθυγιεινές συνθήκες, στη Μόρια. Αυτή τη φορά βρήκε λιγότερους από 2.000 ανθρώπους σε μια πολύ βελτιωμένη δομή, ενώ, όπως ξέρετε, η νέα δομή ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται προς παράδοση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και με ευρωπαϊκά πρότυπα», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι, ως αυτήκοος μάρτυρας των δηλώσεων του Πάπα στη Λέσβο, διαβάζοντας την κάλυψή τους από το ευρωπαϊκά ΜΜΕ ένιωσε ότι ζει «σε έναν διαφορετικό κόσμο».

Η αναφορά του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε «ναυάγιο του πολιτισμού», σημείωσε άλλωστε, αφορά την αντίθεσή του στην ανέγερση τειχών και φραχτών – θέση που συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα 12 κράτη-μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να παράσχει κοινοτική χρηματοδότηση για τέτοιες υποδομές στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. – αλλά η Επιτροπή δεν έχει αλλάξει στάση.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον έκανε λόγο για «πολύ καλή πρόοδο στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε.» στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε εκ νέου στις «αξιόπιστες και πολύ ανησυχητικές» καταγγελίες για βία κατά αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ε.Ε. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος», τόνισε.

Σχετικά με τους μηχανισμούς διασφάλισης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα της Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς μίλησε για «πάρα πολλή δουλειά» και «συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα» με την Κροατία και με την Ελλάδα. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση όπου αυτοί οι μηχανισμοί είναι πραγματικότητα, είναι ανεξάρτητοι, έχουν τα εχέγγυα που ψάχνουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Εν αναμονή του μόνιμου μηχανισμού που έχουμε μέσα στο Σύμφωνο, βρίσκουμε και λύση για την ενδιάμεση κατάσταση για να αντιμετωπίζονται και να διερευνώνται αυτές οι καταγγελίες», κατέληξε.

Η κ. Γιόχανσον, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην «πολύ θετική συνομιλία» που είχε επί του ζητήματος αυτού τη Δευτέρα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με την επίτροπο, «εξήγησε πώς θα λειτουργεί (ο μηχανισμός) και αποφασίσαμε ότι πρέπει να είμαστε σε στενή επικοινωνία για την παρακολούθηση του πώς θα λειτουργήσει».

Πρόσθεσε δε ότι «(ο κ. Γεραπετρίτης) μου υποσχέθηκε επίσης και μου είπε ότι έχει ήδη ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με τον υπάλληλο του Frontex» (σ.σ.: που κατήγγειλε ότι απελάθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top