ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε έξαρση η ακρίβεια – Σε απόγνωση τα νοικοκυριά με τις αυξήσεις των τιμών

supermarket karotsi katanalotis st

Εφιάλτης για τους Έλληνες η ακρίβεια.

«Εδώ ρούχα και παπούτσια στα παιδιά μας δεν μπορούμε να πάρουμε. Άμα δείτε, χωρίς σακούλες είμαστε. Θα κάνουμε έρευνα και μετά θα ψωνίσουμε, να ξέρετε», δήλωσε ένας καταναλωτής.

«Με τις υποχρεώσεις, με τα ΕΝΦΙΑ, με τις εφορίες, με τρία κατοστάρικα μετά να βγάλεις τον υπόλοιπο μήνα; Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος πλέον πάρα πολύ», είπε ένας ακόμη.

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στη συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες, κατά 95%, δηλώνουν ότι το μείζον πρόβλημα είναι οι αυξημένες τιμές και η ακρίβεια παντού.

«Δεν είναι δυνατόν τη μια βδομάδα να έρχομαι και το λάδι να έχει 35 και την άλλη 55 ευρώ».

Τι δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων βρίσκει τις τιμές στα τρόφιμα πολύ υψηλές.

«Κατά 60%, αυτό που τον περιορίζει σήμερα στις δαπάνες του είναι τα τρόφιμα και δεύτερο η ενέργεια με 30%, δηλαδή μια αλλαγή σε σχέση με την κατάσταση που είχε πριν ένα χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πονοκέφαλος δημιουργείται για τους περισσότερους, σχετικά με το πώς θα γεμίσουν κάθε εβδομάδα το ψυγείο, καθώς περισσότερα από τα μισά χρήματα του μισθού, πρέπει πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.

«Την πρώτη εβδομάδα του μηνός είναι όλοι καθαροί και μετά 20 μέρες περιμένουν πάλι την επόμενη σύνταξη, τον επόμενο μισθό».

«Καλπάζουν» οι τιμές

Οι περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ αν οι τιμές συνεχίσουν να «καλπάζουν» ανεξέλεγκτες, τότε θα υπάρχουν μεγάλες συνέπειες στην επιχειρηματικότητα.

«Όταν χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια 350-400 ευρώ το μήνα για τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους σημερινούς μισθούς, τότε ασφαλώς, αυτό τον επηρεάζει παντού», δήλωσε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Δεν φτάνουν, αφού όλα ανεβαίνουν, δε φτάνουν. Και ο θεός βοηθός», είπε ένας ακόμη καταναλωτής.

Κι ενώ οι πολίτες μετρούν τα χρήματα στο πορτοφόλι τους, την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις δίνουν τα δική τους μάχη επιβίωσης.

You may also like

Comments are closed.

ergazomenoi syntaxiouxoi ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Το 63% των Ελλήνων δεν μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσης του χωρίς συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση

Στην καταγραφή των απόψεων και προτιμήσεων των πολιτών σχετικά με την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση στόχευε μεταξύ άλλων ...