ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σε έξαρση το κάπνισμα στους εφήβους

Facebook
Twitter
ατμικό (1)

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ, «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΚΡΟΥΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Παρότι από τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάστηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε ακόμα πιο «τσουχτερά» πρόστιμα και πολύ περισσότερους ελέγχους στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, δυστυχώς οι νέοι δεν απαρνιούνται το τσιγάρο.

 

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, τότε, ήταν να αναπτυχθούν δράσεις δημόσιας υγείας για το κάπνισμα, με πρωταρχικό στόχο τα παιδιά της τρέχουσας εποχής να ενημερωθούν και να αποθαρρυνθούν από την εξάρτηση του τσιγάρου, αλλά και εκείνα που θα γεννηθούν το 2025 να είναι η πρώτη γενιά Ελλήνων που δεν θα καπνίζει και δεν θα εκτίθεται στο κάπνισμα.

Μάλιστα, ο πρώτος άξονας των δράσεων που αναπτύχθηκαν, ήταν η ενημέρωση των παιδιών από το νηπιαγωγείο για τους κινδύνους του καπνίσματος με τη λογική ότι το κάπνισμα είναι εκτός μόδας. Δυστυχώς, όμως, το «πείραμα» δεν φαίνεται να απέδωσε. Πνευμονολόγοι, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, μιλούν στην «Πολιτεία» επικαλούμενοι την εικόνα νέων (εφήβων) να καπνίζουν αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν αυξητικές τάσεις του καρκίνου του πνεύμονα ακόμα και σε πολύ νέες ηλικίες!

Τα δε ατμικά τσιγάρα έχουν γίνει της μόδας σε αντίθεση με τις όποιες προσπάθειες της πολιτείας. Και με ανήλικους, ηλικίας 16-17 ετών, να αποτελούν ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι αγοραστών, παρά τις απαγορευτικές νομικές διατάξεις και τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται! Το δηλώνουν οι ίδιοι οι περιπτερούχοι, τονίζοντας πως η τακτική που δύσκολα αντιμετωπίζεται είναι είτε να αγοράσει κάποιος ενήλικας το πακέτο και να το παραδώσει στον 17χρονο, είτε ο 16χρονος ή 17χρονος να αγοράσει «για τον πατέρα» ή «τη μητέρα» ακόμα και από το περίπτερο της γειτονιάς.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top