ΚΟΣΜΟΣ

Σε «έξυπνο» – πράσινο νησί μετασχηματίζεται η Χάλκη

XALKI
Στο μετασχηματισμό της Χάλκης σε «έξυπνο» – πράσινο νησί, πρότυπο αειφορικής οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας στοχεύει η ελληνογαλλική συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε σήμερα Παρασκευή με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Χάλκης και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που αναλαμβάνει ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος.

Με την υλοποίηση του προγράμματος εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο θα έχει μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα κατά 2.576 τόνους ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων! Παράλληλα θα έχουν εξοικονομηθεί από την παραγωγή πράσινης ενέργειας 260.000 ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει το κόστος ενέργειας για πάνω από 200 οικογένειες.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν η η ΔΕΗ, ο Όμίλος Συγγελίδη/Citroen, η AKUO ENERGY GREECE, η OMEXOM/Vinci Energies, η Vodafone Eλλάδας και η ALD Automotive.

Με τον τρόπο αυτό η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island, της πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του υπουργείου.

Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει:

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ