ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ DEEPFAKE ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ανήλικοι στην Πάτρα… γδύνουν συμμαθήτριές τους

deepfake

Toυ Κωνσταντίνου Φλαμή (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Πριν από λίγες ημέρες το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από το περιστατικό σε σχολείο της Ναυπάκτου, όπου 13χρονα «έγδυναν» με μία εφαρμογή τις συμμαθήτριές τους, προσέθεταν άλλο γυναικείο κορμί και τις έδειχναν… σε συμμαθητές τους. Η υπόθεση έχει λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όμως η «Πολιτεία» αποκαλύπτει σήμερα πως η συγκεκριμένη εφαρμογή κάνει θραύση… και σε σχολεία της Πάτρας! Μαθητές Γυμνασίου (όλων των τάξεων) την χρησιμοποιούν κάποιοι για να δείχνουν «κορμί» οι ίδιοι, άλλοι όμως για να μετατρέπουν σε sex symbols… τις συμμαθήτριές τους ή κάποιες διαδικτυακές τους φίλες. Το φαινόμενο είχε λάβει διαστάσεις και στην Πάτρα, όμως με αφορμή τα γεγονότα στη Ναύπακτο, οι ανήλικοι «θορυβήθηκαν» και «περιόρισαν» την ενασχόλησή τους με την συγκεκριμένη εφαρμογή! Ωστόσο παρατηρείται και στην Δυτική Ελλάδα κατακόρυφη αύξηση στη δημοτικότητα των εφαμοργών και ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να… γδύσουν γυναίκες σε φωτογραφίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο τον Σεπτέμβριο 2023, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων Graphika. Παράλληλα, από τις αρχές του 2023, ο αριθμός των συνδέσμων στο διαδίκτυο που διαφημίζουν εφαρμογές που γδύνουν γυναίκες αυξήθηκε πάνω από 2.400% σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Αυτές οι εφαρμογές αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής τάσης μη συναινετικής πορνογραφίας που αναπτύσσεται και διανέμεται λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι γνωστή ως deepfake πορνογραφία. Η διάδοσή της προσκρούει σε σοβαρά νομικά και ηθικά εμπόδια, καθώς οι εικόνες συχνά λαμβάνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διανέμονται χωρίς τη συγκατάθεση, τον έλεγχο ή τη γνώση του ατόμου.

Η μη συναινετική πορνογραφία δημόσιων προσώπων αποτελεί εδώ και καιρό μάστιγα του διαδικτύου, αλλά οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταστήσει το λογισμικό deepfake ευκολότερο.

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Να υπενθυμίσουμε  ότι πριν μερικές ημέρες στη χώρα μας αποκαλύφθηκε έπειτα από την καταγγελία που έκανε στις Αρχές ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου ότι, ένας 13χρονος μαθητής δημιούργησε μέσω εφαρμογής γυμνές φωτογραφίες μαθητριών και τις έδειχνε σε άλλους μαθητές.

 

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, κατέθεσε σχετικά στις Αρχές και ο πατέρας μίας μαθήτριας ο οποίος κατήγγειλε ότι, όπως πληροφορήθηκε από την κόρη του, ο 13χρονος μαζί με ακόμη έναν συμμαθητή του δημιουργούν μέσω εφαρμογής γυμνές φωτογραφίες με τα πρόσωπα διάφορων ανήλικων μαθητριών του Γυμνασίου, μία εκ των οποίων και η κόρη του 13 ετών.

 

Πράγματι, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τον τελευταίο μήνα οι δύο μαθητές μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής δημιουργούσαν γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών αφαιρώντας τους τα ρούχα και τις διαμοίραζαν σε διάφορα άτομα. Επιπλέον προέκυψε ότι ένας από τους δύο 13χρονους ήταν μέλος σε ιδιωτικό γκρουπ στο Telegram, όπου διακινούνταν πορνογραφικό υλικό κοριτσιών και γυναικών.

You may also like

Comments are closed.