ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα αναστολή ενός έτους ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ
Παράταση για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο αναμένεται να λάβει η αναστολή ισχύος του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς σχεδιάζεται σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος υπεραξίας θεσπίστηκε το 2013, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί.

Η διάταξη που έχει “παγώσει” προβλέπει ότι:

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και αποδίδεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής. Για τον υπολογισμό του φόρου οι τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση τον φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές – γονικές παροχές). Σε κάθε άλλη περίπτωση που η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προκύψει με βάση δημόσια έγγραφα (όπως π.χ. αυτεπιστασία ή αντιπαροχή), υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στην απόκτηση και την πώληση. Για την επιβολή του φόρου, ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας στον συμβολαιογράφο.

Ο κλάδος της οικοδομής ζημιώθηκε σημαντικά κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εξαιτίας και της υπερφορολόγησης των περασμένων ετών ανέφερε χθες ο  υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας στο 23ο συνέδριο της Prodexpo.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός “η υλοποίηση της πολιτικής μας (σ.σ. μειωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ κ.λ.π) οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ”. Ο υπουργός προανήγγειλε και νέες μειώσεις φόρων. Όπως είπε η κυβέρνηση, παρά τα εμπόδια, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

You may also like

Comments are closed.

48440 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχορηγήσεις έως 3 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις – Ενισχύσεις σε ξενοδοχεία και camping

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα –με την μορφή επιχορηγήσεων– έως ...