Διανύουμε το δέκατο 24ωρο από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 41.000. Οι επιχειρήσεις διάσωσης πλησιάζουν προς το τέλος τους, οι συγγενείς όμως επιμένουν πάνω από τα συντρίμμια να αναζητούν και να ελπίζουν για ίχνη ζωής των ανθρώπων τους. Πλέον ξεκινά το δεύτερο μέρος της τραγωδίας, που είναι η σκληρή μάχη της επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης, «στις πόλεις που έπληξε ο σεισμός, τα συνεργεία διάσωσης, το ένα μετά το άλλο ολοκληρώνουν το έργο τους. Είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αποκομιδής των ερειπίων, ωστόσο και εκεί βλέπουμε δεκάδες συγγενείς να περιμένουν μήπως βρουν τις σορούς των ανθρώπων τους στα συντρίμμια των οικοδομών που έπεσαν».
Διακόσιες είκοσι δύο ώρες μετά το φονικό σεισμό μια 42χρονη γυναίκα απεγκλωβίστηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του σπιτιού της, στο Καχραμάν-μαράς.
Είχε προηγηθεί η διάσωση της 77χρονης Φατμά, που άντεξε διακόσιες δώδεκα ώρες στα ερείπια!
Την ώρα που οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων επικεντρώνονται πλέον σε Αντιγιαμάν, Χατάι, και Καχραμάν-μαράς, οι Τούρκοι διασώστες λένε πως ακούγονται ακόμη φωνές κάτω από τα συντρίμμια. Απεγνωσμένοι συγγενείς, άυπνοι, στέκονται δίπλα στα γκρεμισμένα κτήρια που έχουν καταπλακώσει τους ανθρώπους τους. Για τους τυχερούς που επέζησαν, η μάχη της επιβίωσης έχει ξεκινήσει.
«Δεν έχουμε πού να μείνουμε. Δεν υπάρχει τουαλέτα, δεν υπάρχει νερό, είμαστε χωρίς ρεύμα εδώ και μέρες.» λέει πολίτης από το Καχραμάν -Μαράς
Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρομοίασε την ισχύ των σεισμών με εκείνη ατομικής βόμβας kαι δήλωσε πως τα συνεργεία διάσωσης δεν θα σταματήσουν μέχρις ότου απομακρυνθεί και ο τελευταίος πολίτης που είναι στα συντρίμμια.
Ανείπωτη η καταστροφή και στη Συρία, που έχει ζήσει έναν δωδεκαετή εμφύλιο πόλεμο. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους.
Η Ουμ Κανάν, όταν έγινε ο σεισμός, ξύπνησε τα τρία της παιδιά και έτρεξαν να βρουν καταφύγιο σε μια μικρή ντουλάπα: αυτή τους έσωσε. Το κτήριο κατέρρευσε, αυτοί σώθηκαν.
Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στην πολύπαθη χώρα.
Εκτός από τον μακρύ κατάλογο των νεκρών, είναι και το μετατραυματικό στρες που τυραννά μικρούς και μεγάλους. Οικογένειες σε Τουρκία και Συρία λένε πως τα παιδιά τους ξυπνούν έντρομα μέσα στη νύχτα,νομίζοντας πως γίνονται μετασεισμοί.