ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σενάρια για εξελίξεις στο πεδίο των μαχών εν αναμονή των δηλώσεων Πούτιν την 9η Μαΐου – Αποχώρησαν οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Facebook
Twitter
Νέες απειλές για πυρηνική επίθεση διατυπώνει η Ρωσία, επιδεικνύοντας τους θερμοπυρηνικούς πυραύλους rs-24 Yars κατά την τελευταία πρόβα της μεγαλειώδους παρέλασης που ετοιμάζεται για την Δευτέρα και τα 77 χρόνια από την νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η συμμετοχή των συγκεκριμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να φέρουν ως και 10 πυρηνικές κεφαλές, μαζί με την συμμετοχή του Ιλιούσιν 80 πρώτη φορά από το 2010, ερμηνεύονται στη Δύση ως έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου πως η Μόσχα είναι καθ΄όλα προετοιμασμένη για συντέλεια του κόσμου.

Το Ιλιούσιν 80, άλλωστε είναι γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο». Προορίζεται για κέντρο διοίκησης της Ρωσίας στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Θα μεταφέρει τον Πούτιν, την οικογένειά και μέλη της κυβέρνησης του με απόλυτη ασφάλεια και είναι ενδεικτικό ότι έχει παράθυρα μόνο στο πιλοτήριο.

Με τη Μόσχα να έχει απειλήσει αρκετές φορές για χρήση πυρηνικών το τελευταίο διάστημα, αίσθηση προκαλεί και η συμμετοχή του αντίστοιχου αεροσκάφους του προέδρου Μπάιντεν στη νότια Καλιφόρνια στις 4 Μαΐου, σε άσκηση ανεφοδιασμού, αλλά και η προειδοποίηση της Γερμανίας πως δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι απειλές του Ρώσου Προέδρου.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει οξύνει την ρητορική του εδώ και χρόνια, αλλά στην παρούσα κατάσταση, εν μέσω ενός θερμού πολέμου, τέτοιες απειλές φυσικά πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες για χρήση πυρηνικών όπλων ως ψέμα της Δύσης.

«Εχουμε επανειλημμένως διαψεύσει τους ισχυρισμούς για πιθανή χρήση από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων στη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία. Ψεύδονται εσκεμμένα», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Όπως και να ‘χει, η αγωνία για τη βαρυσήμαντη ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα κορυφώνεται με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την πλήρη άλωση της Μαριούπολης ή ότι θα κηρύξει γενικευμένο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

 

Επίθεση στο Αζοφστάλ – Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο ρωσικός στρατός

H άνιση μάχη στο Αζοφστάλ συνεχίζεται. Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει ασταμάτητα το αχανές εργοστάσιο και εικόνες ρωσικών πρακτορείων δείχνουν τους στρατιώτες να έχουν ήδη μπει στα πρώτα κατεστραμμένα κτήρια.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιπολούν πόρτα πόρτα και ανακαλύπτουν τις εγκαταλελειμμένες θέσεις των Ουκρανών στρατιωτών, που έχουν αφήσει πίσω στολές, όπλα και πυρομαχικά, πριν υποχωρήσουν στα καταφύγια της βιομηχανικής ζώνης.

Ενόψει της ρωσικής εθνικής επετείου οι αιματηρές επιθέσεις εντείνονται σε όλο το ανατολικό μέτωπο. Στην επαρχία του Χαρκόβου οι Ρώσοι κατέστρεψαν τρεις γέφυρες, για να ανακόψουν την αντεπίθεση των Ουκρανών, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με όπλα των δυτικών σε αυτήν την περιοχή και έχουν καταφέρει να ξαναπάρουν υπό τον έλεγχό τους οικισμούς.

Σημείο-κλειδί στη μάχη του Χαρκόβου είναι το χωριό Μπαρβίνκοβε, το οποίο οι Ρώσοι χρειάζονται για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να κερδίσουν το Ντονμπάς.

Δίνοντας εικόνες από drone, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα ακόμη ρωσικό πλοίο στο Φιδονήσι, συμπληρώνοντας με σαρκασμό ότι η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας φέτος θα γίνει στον βυθό.

Εξοργισμένος ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής καταγγέλλει τους Αμερικανούς ότι δίνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς.

Από νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων επλήγη η Οδησσός, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η περιοχή δέχτηκε χτυπήματα με drone μία ακόμη φορά εντείνοντας τους φόβους ότι σύντομα ο πόλεμος θα ξεπεράσει τα ουκρανικά σύνορα.

 

Επίσημη ανακοίνωση του Κιέβου – Σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει της 9ης Μαΐου

Δεύτερη σύσταση έκανε ο Δήμαρχος του Κιέβου προς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι δεν θα μπορέσουν να τους προστατεύσουν από τις 8 έως τις 10 Μαίου. Γι αυτό τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν χτυπά ο συναγερμός να σπεύδουν κατευθείαν στα καταφύγια.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε μετά τις 18:00 το απόγευμα, πως σε όλο το ανατολικό και νότιο μέτωπο υπάρχει σημαντικό σφυροκόπημα από την Ρωσία και οι Ουκρανοί επιχειρούν να κρατήσουν τις γραμμές άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση υπάρχει και η περιοχή της Αλεξανδρόβγια που βρίσκεται περίπου 120-140 χιλιόμετρα δυτικά από την Ζαπορίζια και εκεί δόθηκε μάχη και οι Ουκρανοί κατάφεραν να διατηρήσουν την γραμμή άμυνας.

Νωρίτερα είχαμε πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού το οποίο έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των Ρώσων.

Το κλίμα που επικρατεί είναι πως η Μόσχα θέλει τα επόμενα 24ωρα να κάνει επίδειξη δύναμης τόσο στην Ουκρανία όσο και προς τη Δύση για να στείλει τα δικά της μηνύματα.

Παρ’ όλα αυτά οι Ουκρανοί βλέπουμε πως αναζητούν τρόπους για μια κανονικότητα παρά τον πόλεμο και πως δεν υπάρχει ο φόβος απέναντι στις απειλές και τις επιθέσεις.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top