ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δωσίλογοι εναντίον ευεργετών, ποιος αποφασίζει σε αυτή τη χώρα»;

Facebook
Twitter
Το χτεσινό ρεπορτάζ της κ. Ν. Ράλλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αλλά και άλλα σχετικά δημοσιεύματα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα που δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα στη χώρα.

Γνωρίζουμε εξάλλου πολύ καλά πλέον τις απαντήσεις της κ. Μενδώνη και του υπουργείου Πολιτισμού με τις μισές αλήθειες και τα ανενδοίαστα ψέματα, όπως γνωρίζουμε πως έχει πρόθυμα καθυποτάξει την προστασία των μνημείων σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Αναρωτιόμαστε ωστόσο για ποιο λόγο ευχαριστεί ο «ευεργετηθείς» κ. Π. Λαζαράτος, επιφανής νομικός, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δύο υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την ανάκληση ενός εισηγητικού σημειώματος το οποίο επίσης ανταποκρινόταν σε άλλο κυβερνητικό αίτημα, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αυτήν τη φορά. Πώς η προστασία ενός ιστορικού μνημείου και έργου τέχνης, του ταφικού μνημείου του μεγάλου ευεργέτη Α. Φ. Παπαδάκη (έργου του σημαντικότερου ίσως γλύπτη του 19ου αιώνα Βρούτου) προκαλεί τόσες κυβερνητικές παρεμβάσεις και ακύρωση των εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ;

Πίσω από τις γραμμές της παρούσας εμπλοκής ωστόσο διαβάζουμε μια φωτεινή και μια σκοτεινή πτυχή της ελληνικής ιστορίας. Από τη μια, ένας μεγάλος ευεργέτης, ο Α. Φ. Παπαδάκης,που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για ελευθερία και προκοπή και κληροδότησε όλη την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και τον τίμησε με το λαμπρό μνημείο που κοσμεί τον τάφο του. Από την άλλη ένας καταδικασμένος δωσίλογος, ο Π. Δεμέστιχας, που στα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου κατάφερε να οικειοποιηθεί τον τάφο του Παπαδάκη. Πώς άραγε; Δεν γνωρίζουμε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  και ο Δήμος Αθηναίων θα όφειλαν σήμερα, αν όχι να αποκαταστήσουν αυτή την ύποπτη οικειοποίηση, τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία του μνημείου σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.Χωρίζοντας οριστικά τους ευεργέτες αυτού του τόπου από τους δωσίλογους, ιστορικά πλέον καταδικασμένους στη συνείδηση όλων των πολιτών.

Απ΄ ότι δείχνουν τα γεγονότα, μέσα στη ΝΔ μαίνεται ένας μεγάλος πόλεμος γύρω από τους δωσίλογους και τη θέση τους στην Ιστορία.

Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σία Αναγνωστοπούλου

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top