ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σημαντική διάκριση δύο ελληνικών start up μαθητών και φοιτητών στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς του JA Europe (video)

foto
«Ψηλά» στην Ευρώπη έφτασαν για πρώτη φορά οι Eλληνικές ομάδες στους διαγωνισμούς του JA Europe.

Η Swim.me κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 με το «έξυπνο» σκουφάκι για άτομα με προβλήματα όρασης και η FlowOn το δεύτερο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Company of the Year 2021 με την «έξυπνη βρύση» που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων.

Oι δύο διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης GEN-E του JA Europe www.gen-e.eu. Ξεκίνησε διαδικτυακά στις 29 Ιουνίου με έδρα το Junior Achievement Λιθουανίας και κορυφώθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 με την απονομή των βραβείων.

Χρυσό «μετάλλιο» η Swim.me, ασημένιο η FlowOn στους διαγωνισμούς του JA Europe

Ειδικότερα, οι Έλληνες/ίδες μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες αναδείχθηκαν στους καλύτερους από τους 370,000 νέους που πήραν μέρος Πανευρωπαϊκά στους δύο διαγωνισμούς  κατά την σχολική χρονιά 2020-21. Είναι η πρώτη φορά στην 16 ετών ιστορία του Junior Achievement Greece που κερδίζουν ελληνικές ομάδες πρώτο και δεύτερο Πανευρωπαϊκό βραβείο.

Ο Πρόεδρος του JA Greece και Πρόεδρος της Upstream Mάρκος Βερέμης δήλωσε: «Υψηλοί στόχοι, χαμηλό προφίλ, εφευρετική σκέψη και πολύ σκληρή ομαδική δουλειά. Πάντα η συνταγή επιτυχίας που βλέπουμε χρόνια τώρα στο JA Greece. Οι ευρωπαϊκές κορυφαίες βραβεύσεις της Swim.me και της FlowOn αποδεικνύουν πως οι Eλληνικές ομάδες βελτιώνονται κάθε χρόνο και μας δείχνει πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η χώρα μας στο μέλλον. Τέτοια έργα πάντα μιλούν καλύτερα από τα λόγια».

«Η πανευρωπαϊκή διάκριση των Swim.me και FlowOn κάνει όλους εμάς στο JA Greece υπερήφανους. Μέσα από τη διπλή αυτή  επιτυχία, βλέπουμε τον στόχο μας να υλοποιείται: Η εκπαίδευση που παρέχουμε φροντίζοντας τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων, την ενίσχυση του περιεχομένου τους και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών υποστήριξε τους νέους μας να σκεφτούν, να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν έξυπνα και καινοτόμα εγχειρήματα, ικανά να τοποθετήσουν την Ελλάδα επάξια στην κορυφή της Ευρώπης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe Αργύρης Τζικόπουλος και τόνισε: «Φυσικά, όλο αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί, δίχως τη συνεργατική προσπάθεια της ομάδας του JA Greece και ιδιαίτερα των υπευθύνων των δύο προγραμμάτων, Ιωάννας Κυπριώτη και Ελισάβετ Παυλίδη, οι οποίες συνεισέφεραν τα μέγιστα σε όλη τη διαδικασία.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και στους υποστηρικτές του JA Greece, για την πίστη και τη συμβολή τους στο έργο μας. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στις δύο ομάδες, οι οποίες μας εμπνέουν ακόμα πιο πολύ με την εφευρετικότητα, το πάθος και το όραμά τους, ώστε να θέσουμε τον πήχυ μας υψηλοτέρα!»

«Οι Eλληνικές ομάδες εντυπωσίασαν και στους δύο διαγωνισμούς με τις έξυπνες ιδέες και τον επαγγελματισμό τους», δήλωσε ο CEO του JA Europe, Salvatore Nigro. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη μεγάλη επιτυχία καθώς με τη συμβολή του Junior Achievement η Ελλάδα διακρίνεται όχι μόνο για τις ομορφιές και την ιστορία της αλλά και για την καινοτομία της», είπε ο κ. Νigro και εξήγησε: «To Φεστιβάλ GEN-E, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και το φιλοξένησε ψηφιακά το Junior Achievement Lithuania, παρουσίασε  μια νέα έννοια, τη «Γενιά Ε/Gen-E». Τη γενιά της Ευρώπης που πιστεύει στην  Επιχειρηματικότητα, την Εκπαίδευση, την Εργασία, την Ενσυναίσθηση, την Καινοτομία.

Αυτή είναι η γενιά του Junior Achievement, η γενιά που πάει μπροστά την Ευρώπη, που πάει μπροστά τον κόσμο και είμαστε περήφανοι για αυτήν. Φέτος οι ελληνικές ομάδες έδειξαν το δρόμο. Πολλά συγχαρητήρια και πάλι!», κατέληξε ο κ. Nigro.

Η απονομή του 1ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου στη φοιτητική Swim.me

Στον Φοιτητικό Ευρωπαϊκό Τελικό, το πρώτο βραβείο απένειμε στην Swim.me ο Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νίκολας Σμιτ.  Στο εντυπωσιακό διαστημικό εικονικό σκηνικό της τελετής η ελληνική ομάδα συνδέθηκε και πανηγύρισε κρατώντας την Ελληνική σημαία με την CEO της Swim.me Ράνια Βλάχου να εκφράζει τον ενθουσιασμό της ομάδας για τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Τα «στελέχη» της Swim.me, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ράνια Βλάχου, Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση, Αναστάσης Καραμούτσος και Δημήτρης Λάμπρος, δήλωσαν: «Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για την πρώτη θέση! Για όλους εμάς το Gen-E ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Αποκτήσαμε καινούρια γνώση, γνωρίσαμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και καινοτόμες εταιρείες, οπότε και εμπνευστήκαμε περισσότερο για τη δουλειά μας.

Το event αυτό δεν μας έδωσε απλώς την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρότζεκτ μας, αλλά και μας επέτρεψε να αλληλεπιδράσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες και μέντορες. Για μας όλη αυτή η εμπειρία έχει υπάρξει ένα μακρύ και όμορφο ταξίδι, από το διαγωνισμό στην Ελλάδα μέχρι και τώρα.

Σε αυτήν την πορεία μας ήταν καθοριστική η βοήθεια από όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν με το JA Greece. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Ιωάννα Κυπριώτη που μας στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, τον Αργύρη Τζικόπουλο, την Μαρία Γιαννέτου και τον Peter Economides που μας ενέπνευσαν και όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα. Tο Swim.me βέβαια δεν σταματάει εδώ.

Σκοπός είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να ελέγξουμε και να βελτιστοποιήσουμε το λειτουργικό πρωτότυπο, έτσι ώστε να λάβουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και μέχρι το 2022 να βγει το Swim.me στην αγορά. Στα μελλοντικά μας πλάνα είναι επίσης και πιθανές προεκτάσεις ή αλλαγές βασισμένες στις προτιμήσεις του κολυμβητή αλλά και τα επόμενα βήματα για να προστατεύσουμε την ιδέα μας.

Ο απώτερος στόχος είναι να μπορεί ακόμη και ένα μικρό παιδί με προβλήματα όρασης να κολυμπήσει χωρίς να χρειάζεται να σκεφτεί επιπλέον προκλήσεις». Λίγο μετά την βράβευσή της, η ομάδα έδωσε συνέντευξη στο BBC World Service. Δείτε το βίντεο της απονομής του πρώτου βραβείου στην Swim.me.

 

You may also like

Comments are closed.