ΣΗΜΕΡΑ Η 2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»: ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ – Ποια έργα ξεκινούν, πόσα ακόμα χρειάζονται;

Facebook
Twitter
DIAVROSI-AKTON-1

O δημοσιογραφικός όμιλος των εφημερίδων Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ  – Match Αχαΐας και των ιστοσελίδων Matchnews.gr & Politeianews.gr, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα: «ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ – Οι παρεμβάσεις που έχουμε χρέος να κάνουμε σήμερα, προλαμβάνοντας το κακό του αύριο».

Πρόκειται για μία προσπάθεια της εφημερίδας που συνεχίζεται, μετά την πρώτη επιτυχημένη Ημερίδα για τη Διάβρωση Ακτών που είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στις 29 Μαρτίου 2023. Σκοπός της εφημερίδας είναι να διατηρήσει στις πρώτες θέσεις της «ατζέντας» το θέμα, λόγω των σοβαρών συνεπειών που έχει ή θα έχει στις ζωές τις δικές μας και των επόμενων γενιών. Η Διάβρωση των Ακτών είναι κάτι που αργά αλλά σταθερά «κατατρώγει» το έδαφος και αλλάζει όχι μόνο τη μορφολογία του εδάφους αλλά και την ποιότητα της ζωής, τις υποδομές κ.λπ..

Υπό αυτή την έννοια ίσως αποτελεί το υπ’ αριθμ. «1» ζήτημα που πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες προτεραιότητες.

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ (1)

Η Ημερίδα χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο αφορά τις ομιλίες και το δεύτερο μια «ανοιχτή» συζήτηση μεταξύ εμπλεκομένων, επιστημόνων και ενεργών πολιτών.

Συγκεκριμένα,

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Θα μιλήσουν: 

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Φωκίων Ζαΐμης
  • Ο Αθανάσιος Α. Δήμας, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντής Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Ο Χριστόφορος Καπόπουλος, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, Τεχνικός Γεωλόγος και Αντιπρόεδρος του Δικτύου «Διάσωση Ακτής, SAVECOAST»

Θα ακολουθήσει «ανοικτή» συζήτηση, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν:

  • Εκπρόσωποι των Δήμων: Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας
  • Εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας
  • Σύλλογοι πολιτών περιοχών των Δήμων Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας, που έχουν από καιρό δραστηριοποιηθεί γύρω από το πρόβλημα. Όπως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων που έχει ασχοληθεί εμφατικά και σε βάθος με το πρόβλημα της Διάβρωσης της Ακτής υπό τον Πρόεδρό του κ. Γεώργιο Ρόζο.

 Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΑΒΡΩΣΗ 2 (1)

Μία σειρά έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να εκτελεσθούν στην περιοχή της Αχαΐας, εξετάσθηκαν από τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σκοπός της υλοποίησης των έργων είναι η προστασία της περιοχής των νοτίων ακτών του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα της ακτογραμμής μεταξύ Αιγείρας και Λαμπιρίου, στα όρια της Αχαΐας, από το φαινόμενο διάβρωσης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την αναστροφή του διαβρωτικού μηχανισμού.

Τα προτεινόμενα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αχαΐα, αφορούν 7 περιοχές της Αιγιαλείας. Την Αιγείρα, την Ακράτα, την παραλία Ποροβίτσας, την παραλία Πλατάνου, το Διακοπτό, τα Σελιανίτικα και τον Λόγγο.

Έργα, επίσης, δρομολογούνται σε παραλιακές περιοχές των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, στην Αχαΐα, καθώς και στην περιοχή Όχθια Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης να φθάνει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο έργο πρόκειται να υλοποιηθεί στον Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα στις παραλιακές περιοχές Μονοδένδρι – Βραχνέικα – Τσουκαλέικα και Ροΐτικα.

Τα έργα στην περιοχή του Καλαμακίου, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, θα αφορούν την προστασία της ακτής και την τεχνητή αναπλήρωσή της με φυσικά υλικά, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη διάβρωση που έχει ως συνέπεια την εκτεταμένη μείωση του πλάτους της ακτής, την καταστροφή τεχνικών υποδομών, την ανατροπή φυσικών πρανών και την σημαντική υποβάθμιση του παράκτιου και υδατικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στα έργα στην περιοχή, Όχθια Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, πρόκειται να υλοποιηθούν, σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος, ολοκληρωμένες και κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των πρανών στην, εντός οικισμού, παράκτια περιοχή.

  

ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΣΤΗ

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ  ACHAIA CLAUSS

ΦΩΤΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ (1)

Το θέμα της Διάβρωσης Ακτών στη Δυτική Ελλάδα και των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων για έργα προστασίας, τέθηκε προς συζήτηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμη σε Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Achaia Clauss, στις 22 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ελίζας Φερέιρα.

ΦΩΤΟ ΖΑΪΜΗΣ (1)

 

Εκεί, ο κ. Ζαΐμης ανέδειξε το μείζον πρόβλημα της Διάβρωσης των Ακτών λόγω της κλιματικής αλλαγής και ζήτησε την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων για να ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομής και αντιμετώπισης του φαινομένου, αποσπώντας την σχετική δέσμευση των εμπλεκομένων.

Με τον κ. Ζαΐμη να δηλώνει τότε: «Ζητήσαμε, και από την Επίτροπο, και από τους Εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, αύξηση των κονδυλίων γιατί τα αναγκαία έργα είναι μεγάλα κι έχουν μεγάλο κόστος και δεν έχουμε τα ανάλογα κονδύλια».

 

Η 1η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Σημαντικά και κρίσιμα ήταν τα συμπεράσματα της 1ης επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πολιτεία», στις 29 Μαρτίου 2023, στο ξενοδοχείο «MyWay», στην Πάτρα, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του τότε Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και νυν Αναπληρωτής Π.Δ.Ε. κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Διάβρωση Ακτών – Απειλή για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής».

φωτο 1η ημεριδα (1)

Η εκδήλωση είχε σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους φορέων και αρχών της περιοχής, ενώ αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος, έπειτα από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων. Ειδικότερα, ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας, Δ/ντής Εργ. θαλάσσιας Γεωλογίας Φυσικής Ωκεανογραφίας Παν/μιου Πατρών ανέπτυξε το θέμα: «Διάβρωση ακτών και κλιματική κρίση», ενώ ο Αθανάσιος Α. Δήμας, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ/ντηςΕργ. Υδραυλικής Μηχανικής Παν/μιου Πατρών μίλησε με θέμα: «Έργα προστασίας ακτών από διάβρωση και πλημμύρα».

φωτο 1η ημεριδα 2 (1)

Οι εισηγητές περιέγραψαν πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτογραμμές, τόνισαν την άψογη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την διερεύνηση και λεπτομερή καταγραφή του προβλήματος, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (βυθομετρήσεων κ.λπ.), ενώ παρουσίασαν με οπτικό υλικό την αλλαγή που έχει συντελεστεί σε βάθος χρόνου, έκαναν εκτιμήσεις για το μέλλον και αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης στο επίπεδο πρόληψης.

 

DIAVROSI-AKTON

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top