ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΕΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση του θετικού κλίματος διαλόγου

5929801 1024x683 1

Στη Νέα Υόρκη επικεντρώνεται το επόμενο τριήμερο το πολιτικό, οικονομικό και, κυρίως, διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει μπαράζ επαφών στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Όλα τα φώτα είναι βέβαια στραμμένα, στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στις 18:00.

Για δεύτερη φορά από τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν με την ελληνική πλευρά να επενδύει στο θετικό κλίμα διαλόγου που έχει δημιουργηθεί με την Άγκυρα, μετά το τετ -α- τετ των δύο ηγετών στο Βίλνιους και την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στο διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτός είναι ο στόχος ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:

16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

Επίθεση… φιλίας Ερντογάν στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο PBS ένα 24ωρο πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τα… φιλικά του αισθήματα για τη χώρα μας, ρίχνοντας «καρφιά» για τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πώληση F-16 στην Άγκυρα.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μεντέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε συγκεκριμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν, είπε ο Ερντογάν.

Συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές και ομογένεια

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται ψηλά στη διπλωματική ελληνική ατζέντα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, ενώ την Πέμπτη θα απευθύνει την ομιλία του στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία έμφαση αναμένεται να δώσει στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Τις διπλωματικές επαφές «χτίζει» ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης μάλιστα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει μεταξύ άλλων στην Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ έδωσε το παρών και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων. Στις διμερείς επαφές του εστιάζει στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

You may also like

Comments are closed.