ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ: Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τη Φιλαρμονική της Πολυφωνικής Πάτρας

cuvjannkqo641095d5a19a6

Συναυλία με τίτλο “Musical Heritage Rehabilitation for Multiplier cultural Empowerment-Hermes”, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας πρόκειται να δοθεί στην Πάτρα  την Παρασκευή 17/3/2023 στις 21.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2023, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αποτελεί την πρώτη πλήρη Πανεπιστημιακή Συμφωνική Ορχήστρα στον Ελλαδικό χώρο σε περιφερειακό επίπεδο, με την διεύθυνση του καθηγητή Αθανασίου Τρικούπη, έρχεται να αναδείξει μία σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από Έλληνες μουσουργούς των Επτανήσων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οι Ιόνιοι Νήσοι υπήρξαν το κέντρο ανάπτυξης της λόγιας νεοελληνικής μουσικής.

Μέχρι να πάρει την πρωτοκαθεδρία η Αθήνα, τα Επτάνησα αποτέλεσαν μία ιδιάζουσα καλλιτεχνική κορυφή του περιφερειακού Ελληνισμού λόγω της γειτνίασης τους με την Ιταλία και της προηγηθείσας Ενετικής Κατοχής. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη Ελληνική συμφωνική μουσική, η οποία δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι τις μέρες μας.

Συνθέτες, όπως ο Αντώνιος Λιβεράλης (1814-1842), ο Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907), ο Δημήτριος Ανδρώνης (1865-1918;) και ο Λαυρέντιος Καμηλιέρης (1875-1956) έγραψαν αριστουργήματα στον χώρο της συμφωνικής και της δραματικής μουσικής. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώνοντας τις δυνάμεις του σε ερευνητικό, μουσικολογικό και ερμηνευτικό επίπεδο, παρουσιάζει επίλεκτα έργα των προαναφερθέντων μουσουργών για μονωδούς και ορχήστρα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του καλλιτεχνικού ομίλου της «Πολυφωνικής» Πάτρας θα ανοίξει το πρόγραμμα της συναυλίας, παρουσιάζοντας μία ποικιλία έργων από το διεθνές και εγχώριο ρεπερτόριο.

Θα ερμηνευτούν τα έργα: «JUPITER HYMN» from the «PLANETS», του GUSTAV HOLST, σε επεξεργασία: ANDREW BALENT, «THEMES FROM 1812 OVERTURE» του PETER TCHAIKOVSKY, σε επεξεργασία: JOHNNIE VINSON, «PETITE FLEUR», του SIDNEY BECHET, σε επεξεργασία: KURT SORBON, Solo Saxophone: Φώτης Μαυρουδής, «ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ» και «ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΟΡΟΣ», του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, σε επεξεργασία: ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΤΣΙΟΥ.

*Την Φιλαρμονική Ορχήστρα της «Πολυφωνικής» θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός, Γιώργος Μπουρδόπουλος.

btrqcywqcc6410967503495

You may also like

Comments are closed.