ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σινεμά: Οι ταινίες της εβδομάδας (trailers)

Facebook
Twitter

Οι έρωτες της Αναΐς ★★½
ΚΟΜΕΝΤΙ (2021)
Σκηνοθεσία: Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ
Ερµηνείες: Αναΐς Ντεµουστιέ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τη Γαλλίδα Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέ, η οποία σκιαγραφεί ένα διπλό γυναικείο πορτρέτο γεμάτο δυναμισμό και λαχτάρα για ζωή. Βασική πρωταγωνίστρια, πάντως, εδώ είναι η Αναΐς, μια τριαντάρα κοπέλα, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, δίχως όμως να είναι και τελείως σίγουρη πως το θέλει πραγματικά. Τα προσωπικά της είναι ακόμη πιο περίπλοκα, αφού τον συνομήλικο εραστή της διαδέχεται ένας κατά πολύ μεγαλύτερος άνδρας, ο οποίος την ερωτεύεται ακαριαία. Οταν εκείνη ωστόσο γνωρίζει τη γυναίκα του, την Εμιλί (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι), νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη, ξεχνώντας όλα τα υπόλοιπα.

Η συνονόματη της ηρωίδας, Αναΐς Ντεμουστιέ, αποδεικνύεται πραγματική δύναμη της φύσης, ενώ είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το φιλμ της Μπουρζουά αποκτά ενδιαφέρον. Αεικίνητη, εκρηκτική και απρόβλεπτη, η Αναΐς είναι ένας κανονικός ανεμοστρόβιλος που παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του, δίχως να πολυσκέφτεται τις συνέπειες. Η γυναικεία απελευθέρωση –σεξουαλική αλλά όχι μόνον– βρίσκεται, φυσικά, εδώ στο επίκεντρο ενός φιλμ, που δεν έχει πολλά ακόμη να πει, ωστόσο διαθέτει στιβαρό διάλογο και την ανάλογη ελαφράδα ώστε να μην ξεπέσει στο μελόδραμα.

Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειµώνας… και άνοιξη ★★★★★
ΣΙΝΕΦΙΛ (2003)
Σκηνοθεσία: Κιµ Κι-Ντουκ
Ερµηνείες: Γιενγκ-Σου, Κιµ Κι-Ντουκ, Κιµ Γιουνγκ-Μιν

Aπό τις κορυφαίες ταινίες του κορεατικού κινηματογράφου, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση. Ο δεξιοτέχνης Κιμ Κι-Ντουκ μας στέλνει εδώ πάνω στα ομιχλιασμένα δάση, εκεί όπου στο κέντρο μιας γαλήνιας λίμνης ζουν δύο βουδιστές μοναχοί, ένας ηλικιωμένος και ένας νεαρός μαθητευόμενος. Η ζωή τους περνάει ήρεμα και σε αρμονία με τη φύση, ώσπου στον ναό θα καταφτάσει μια επίσης νέα κοπέλα για να γιατρευτεί από την ψυχική της ασθένεια. Κάπου εκεί θα γεννηθούν ο έρωτας, ο πόθος και όσα απρόβλεπτα αυτός φέρνει μαζί του.

Ο Κορεάτης κινηματογραφιστής χρησιμοποιεί εδώ συμβολικά τις εποχές προκειμένου να περιγράψει διαφορετικούς κύκλους στη ζωή του ανθρώπου: την παιδική αθωότητα, τη σεξουαλική αφύπνιση, τη συνειδητοποίηση που έρχεται κατόπιν του τραύματος και, τέλος, την ωριμότητα. Το βασικό μοτίβο είναι ο διάλογος με τη φύση, μια φύση επιβλητική αλλά όχι τρομακτική, στα μέτρα του ανθρώπου, ο οποίος καλείται να ζήσει μέσα της με σεβασμό και αγάπη. Μια φύση επίσης κινηματογραφημένη μοναδικά από την κάμερα του Κι-Ντουκ, ο οποίος παραδίδει εδώ γενικώς μαθήματα απλού –αλλά καθόλου απλοϊκού– σινεμά, φιλοσοφημένου και βαθιά ανθρώπινου, υμνώντας ταυτόχρονα το ελάχιστο και το άπειρο, τη στιγμή και την αιωνιότητα.

Εραστές ★★
ΕΡΩΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσιά
Ερµηνείες: Στέισι Μάρτιν, Πιερ Νινέ

Αλλο ένα φιλμ από τη Γαλλία, αυτή τη φορά με πρόσημο πολύ πιο δραματικό, έρχεται από σήμερα στις αίθουσες. Η Λίσα (Στέισι Μάρτιν) και ο Σιμόν (Πιερ Νινέ) είναι αχώριστο ζευγάρι, ωστόσο οι παράνομες δραστηριότητες του τελευταίου θα τον αναγκάσουν να εξαφανιστεί ξαφνικά. Μερικά χρόνια αργότερα, οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά τυχαία σε κάποιο τροπικό νησί του Ινδικού, με εκείνη ωστόσο να είναι πια παντρεμένη με έναν πλούσιο επιχειρηματία. Το πάθος, φυσικά, δεν έχει σβήσει και σύντομα οι τρεις τους θα μπουν σε μια δίνη γεμάτη μυστικά, ψέματα και θανάσιμες απειλές. Οι δύο χαρισματικοί πρωταγωνιστές βοηθούν από την πλευρά τους ένα φιλμ, το οποίο ωστόσο προτιμά τις σεναριακές ευκολίες και τις προβλέψιμες εξελίξεις από κάτι πιο περίπλοκο και ρισκαδόρικο. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο με αρκετά χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, δίχως όμως το σασπένς ή τους γρήγορους ρυθμούς που θα δικαιολογούσε το είδος.

Minions 2: η άνοδος του Γκρου ★★½
ANIMATION (2022)
Σκηνοθεσία: Κάιλ Μπαλντά
Ακούγονται: Στιβ Καρέλ, Αλαν Αρκιν, Τζούλι Αντριους

Η δημοφιλής σειρά ταινιών των «Minions» συνεχίζεται με νέο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και πρίκουελ, αφού μας γυρίζει πίσω στην παιδική ηλικία του Γκρου. Η δωδεκάχρονη εκδοχή του τελευταίου έχει, φυσικά, σαν φιλοδοξία να γίνει σούπερ κακός, όταν η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του παρουσιάζεται σχεδόν ουρανοκατέβατη. Ο ίδιος ωστόσο θα βρεθεί αιχμάλωτος και πλέον είναι οι ανεκδιήγητοι βοηθοί του, τα minions δηλαδή, αυτά που θα πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Οπως συμβαίνει και με διάφορα άλλα franchise, έτσι και οι δημιουργοί του συγκεκριμένου κάνουν το νοσταλγικό ταξίδι στα ’70s, χρησιμοποιώντας προφανώς και το ανάλογο σάουντρακ, προκειμένου να δώσουν νέο ενδιαφέρον σε αρκετά τετριμμένους πια χαρακτήρες. Σε ένα βαθμό το πετυχαίνουν, δίχως πάντως να πρωτοτυπήσουν ή να ξεπεράσουν το όριο της απλής διασκέδασης.

Το δείπνο µου µε τον Αντρέ ★★★
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Ερµηνείες: Γουάλας Σον, Αντρέ Γκρέγκορι

Μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες του Λουί Μαλ κυκλοφορεί σε επανέκδοση. Ο θεατρικός συγγραφέας Γουόλι και ο σκηνοθέτης Αντρέ συναντιούνται έπειτα από πολλά χρόνια σε ένα νεοϋορκέζικο εστιατόριο προκειμένου να πουν τα νέα τους. Η συζήτηση που προκύπτει είναι πραγματικά χειμαρρώδης, με τον Αντρέ (κυρίως) να αφηγείται ατελείωτες ιστορίες με κωμικό, δραματικό ή και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Οι δύο χαρισματικοί ηθοποιοί καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον, σε ένα φιλμ που έχει σαν προαπαιτούμενο τόσο την προσοχή όσο και τη φαντασία του θεατή.

Οι γέφυρες του Μάντισον ★★★★
Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ
Ερµηνείες: Κλιντ Ιστγουντ, Μέριλ Στριπ

Η γνωστή και αγαπημένη ταινία του Κλιντ Ιστγουντ επανακυκλοφορεί στα θερινά. Στην αγροτική Αϊόβα, μια τυπική νοικοκυρά (Μέριλ Στριπ), ο σύζυγος και τα παιδιά της οποίας λείπουν σε ένα πανηγύρι, συναντά τον Ρόμπερτ (Κλιντ Ιστγουντ), έναν περιπλανώμενο φωτογράφο, και η έλξη μεταξύ τους είναι ακαριαία. Οι δυο τους θα περάσουν μαζί τέσσερις ημέρες, οι οποίες θα σημαδέψουν τις ζωές τους για πάντα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top