ΚΟΣΜΟΣ

Σιβηρία: Πρωτοφανής καύσωνας με το θερμόμετρο στους 48 βαθμούς

siviriakausonas

Το Βέρχογιανσκ, γνωστό και ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει -48°C. Σήμερα όμως έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ζέστης με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 47 βαθμούς.

Το κύμα καύσωνα για δεύτερη χρονιά σαρώνει και τον Αρκτικό κύκλο. Οι εικόνες από τους δορυφόρους sentinel του προγράμματος Κοπέρνικους αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό έχει ως συνέπεια μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες να οδηγήσουν στο λιώσιμο τόνων πάγου.

Το πρωτοφανές φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες της Σιβηρίας να τρέχουν να προστατευθούν από τη ζέστη. «Νιώθω τη ζέστη πάνω στο δέρμα μου. Ήδη έχω καεί από τον ήλιο», δήλωσε ένας τουρίστας. Εκτός των άλλων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν πάνω από 32 δασικές πυρκαγιές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά πώς μέχρι το 2030 οι καύσωνες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα παγκόσμιας παραγωγικότητας, αφού θα χαθεί το 2,2% των παγκόσμιων εργατοωρών που αντιστοιχεί σε 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μόνο στην Αφρική αναμένεται να χαθεί έως το 20% του ΑΕΠ.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ