ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ: Αλλάζουν οι σκάλες αλλά όχι για ΑμεΑ – Ο Γ. Φεσσιάν καταγγέλλει ότι… ξέχασαν την προσβασιμότητα αναπήρων

Facebook
Twitter

Η ανακατασκευή των ιστορικών κλιμάκων της Πάτρας δεν προβλέπει πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρία

του Αχιλλέα Ροδίτη

Στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, εκείνο που διαπιστώνει αμέσως κάποιος, είναι ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν οι εργασίες ανακατασκευής στις ιστορικές σκάλες που ενώνουν την πλατεία με την Τριών Ναυάρχων.  Είναι ένα έργο, φυσικά, που δεν θα περιοριστεί σε αυτές τις σκάλες αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις υπόλοιπες σκάλες της πόλης, της Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Αγίου Νικολάου κ.λπ..

Η ανακατασκευή των ιστορικών κλιμάκων, με συνολικό προϋπολογισμό στις 265.000 ευρώ. Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής   Ανάπτυξης   (ΕΤΠΑ),   επιχειρησιακό   πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020 και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ;

Αλλά υπάρχει σε όλο αυτό μια σημαντική παράμετρος. Το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία. Μία σημαντική πτυχή την οποία καταγγέλλει και στηλιτεύει ο Γεράσιμος Φεσσιάν ο οποίος να σημειωθεί ότι διατυμπανίζει την ανάγκη προσβασιμότητας από πέρυσι τον Οκτώβριο, ως Μέλος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, το επίσημο δηλαδή συμβουλευτικό όργανο του κράτους για θέματα ΑμεΑ.

2o ΦΕΣΣΙΑΝ 1
φωτο Γιάννη Πομώνη

«Ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να αναβαθμίσει την λειτουργική κατάσταση των κλιμάκων της πόλης μας. Αυτό σίγουρα είναι μια καλή είδηση. Παράλληλα η Ε.Ε. έχει θέσει κριτήριο ένταξης στην απορρόφηση των κονδυλίων την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Το 2016 ο κ. Πελετιδης συγκρότησε Ομάδα Έργου με σκοπό να κατατεθεί μια δέσμη προτάσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητα των εμποδιζόμενων ατόμων. Από τις 23 προτάσεις 13η  αναφερόταν με παραδείγματα πώς θα μπορούσαν να γίνουν προσβάσιμες οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων και Αγ. Νικολάου».

Ποια θα ήταν η λύση; «Ένα ασανσέρ δίπλα ακριβώς από τις σκάλες. Που θα χρησιμοποιούσαν όχι μόνο ΑμεΑ αλλά όλοι. Και οι ηλικιωμένοι. Φαντάζεστε πρόοδος που θα ήταν;». Είναι ακριβώς αυτό που είχε προβλεφθεί στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης Προσβασιμότητας, με εφικτό κόστος.

«Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι για ακόμα μια φορά να έχουν καταναλωθεί οικονομικοί πόροι για έναν σκοπό, που δεν θα είναι βιώσιμος και ανθεκτικός για όλους», υπογραμμίζει ο κ. Φεσσιάν. Θέτοντας έναν «βαρύ» προβληματισμό:

«Πλησιάζει η 3η Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα των ΑμεΑ. Αρκετοί θα φορέσουν τα καλά τους για να βγάλουν την απαραίτητη φωτογραφία με τον ανάπηρο. Πλησιάζουν εκλογές άλλωστε και ορισμένοι θεωρούν ότι έχουν επιτελέσει το ‘καθήκον’ . Όμως, αλήθεια, είμαστε έτοιμοι για την απαραίτητη αυτοκριτική ενόψει αυτής της ημέρας…;».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top