ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΚΕΑΝΑ: Χαιρετίζουν, αλλά δεν χαρίζονται στη ρήτρα

skeana
Οι επαγγελματίες της Πάτρας χαιρετίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την ενίσχυση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά την ίδια στιγμή είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε δικαστικές ενέργειες για την ρήτρα αναπροσαρμογής για όσο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, καθώς και για τα χαράτσια που έχουν ήδη χρεωθεί.
Πάτρα - ΣΚΕΑΝΑ: Χαιρετίζουν, αλλά δεν χαρίζονται στη ρήτρα

Τάσος Γιατράς

Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΚΕΑΝΑ που συνεδρίασε χθες εκτάκτως, μετά από εισήγηση του προέδρου του Τάσου Γιατρά, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, αποφάσισε την κατάθεση της πρώτης μαζικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στην Πάτρα, ώστε να αποφευχθούν οι διακοπές ηλεκτροδότησης, εξ’ αιτίας των εξωπραγματικών χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το κόστος των νομικών ενεργειών, θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το ταμείο του συλλόγου και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ, τα οποία θα ενημερωθούν για τις επιμέρους λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης για το κόστος της ενέργειας, τόνισε ότι «επαναλαμβάνεται το μοτίβο των προηγούμενων δύο χρόνων: Ασαφή, λειψά και με κάλυψη ελάχιστου ποσοστού από την συνολική ζημιά.

Αναλυτικότερα:
> Δεν αποσαφηνίστηκε αν τα 600 ευρώ περιλαμβάνουν τη μέση τάση, τις επαγγελματικές παροχές συνολικά.
> Είναι πρόδηλο πως για τις επαγγελματικές παροχές του κλάδου η ενίσχυση αυτή είναι ελάχιστη σε σχέση με τα χιλιάδες ευρώ που πληρώθηκαν ή έχουν υπερχρεωθεί.
> Περιμένουμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή της «κατάργησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής μέσα στο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο να υπάρχουν διακοπές παροχής για επιχειρήσεις και κατοικίες, εξ’ αιτίας της εξωπραγματικής ρήτρας.
Ελπιδοφόρα είναι η εξαγγελία ενός παγίου αιτήματος του κλάδου, για ένα πρόγραμμα ”Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις, για το οποίο θεωρούμε αυτονόητο ότι θα συμμετάσχει το σύνολο του κλάδου και όχι μέρος αυτού».

ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Πάτρα - ΣΚΕΑΝΑ: Χαιρετίζουν, αλλά δεν χαρίζονται στη ρήτρα

Γιώργος Βαγενάς

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας και του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Βαγενάς, τόνισε ότι ο κλάδος χαιρετίζει τις εξαγγελίες κατάργησης της ρήτρας, που θα ομαλοποιήσει την αγορά ενέργειας, όπως και τα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, γιατί αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει την αγορά, μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης. Ωστόσο, ο κλάδος θα καταθέσει άμεσα υπόμνημα διαμαρτυρίας, για την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το μέτρο της επιστροφής των 600 ευρώ. «Είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί έστω την ύστατη ώρα, πριν βγει το ΦΕΚ», τόνισε ο Γιώργος Βαγενάς.
Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος δρομολογεί σύσκεψη φορέων την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή και του ΙΝΚΑ, για την κατάθεση συλλογικής αγωγής, με την οποία θα επιχειρηθεί η επιστροφή ποσών, που έχουν ήδη τιμολογηθεί ή και πληρωθεί το προηγούμενο εξάμηνο από τους εμπόρους.

Την Δευτέρα ομαδικές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια της Πάτρας

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να εκδικαστουν στην Πάτρα τουλάχιστον πέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, για ανακοπή της διαδικασίας διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, από καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Μια από αυτές τις αιτήσεις, έχει υποβληθεί και για πελάτες του δικηγόρου Βασίλη Μάρκου, ο οποίος αμφισβητεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα δώσουν λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας.

Πάτρα - ΣΚΕΑΝΑ: Χαιρετίζουν, αλλά δεν χαρίζονται στη ρήτρα

Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου

Ο κ. Μάρκου τόνισε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην ουσία δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι η ρίζα του κακού. Στην πραγματικότητα, γίνεται παρέμβαση στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, με τον διαχωρισμό του κόστους παραγωγής, από το κόστος αγορά του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η υπόθεση έχει μέλλον μπροστά της και μέχρι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση κατάργησης της ρήτρας, οι προσωρινές διαταγές των καταναλωτών θα συνεχίσουν να έχουν πεδίο εφαρμογής.

Ο κ. Μάρκου τόνισε οτι τα μέτρα συνιστούν στην ουσία μια αναδίπλωση εκ μέρους της κυβέρνησης, και μια έμμεση παραδοχή ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ρήτρα αναπροσαρμογής, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει και επιχείρημα στις δίκες για την θεμελίωση της παρανομίας του μέτρου αυτού.
Κατά τα λοιπά, τόνισε ότι η επιστροφή των ποσών που ανακοινώθηκαν είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις απώλειες που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες, από τους υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής, θα υφίσταται και στους λογαριασμούς Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

ΙΝΚΑ: Μόνη άμυνα κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής η συλλογική αγωγή

Πάτρα - ΣΚΕΑΝΑ: Χαιρετίζουν, αλλά δεν χαρίζονται στη ρήτρα

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, εκτελώντας την εντολή χιλιάδων καταναλωτών, δηλώνει πως κλιμακώνει τον αγώνα για την κατάργηση μιας και δια παντός της αδιαφανούς, παράνομης και αθέμιτης ρήτρας και καταθέτει την δεύτερη Συλλογική Αγωγή για την κατάργηση της ρήτρας και την επιστροφή όλων των ποσών που καταβλήθηκαν, την Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 11.00 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η συλλογική αγωγή για την κατάργηση της αθέμιτης και καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει το μόνο μέσο άμυνας των καταναλωτών, απέναντι στις παράνομες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξαγγελία για το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης έχει χαρακτήρα προσωρινής ανακούφισης των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ως τέτοια είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, το όριο τα 600 ευρώ στην ενίσχυση και η προβλεπόμενη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μόνο για τους θερινούς μήνες, δεν αίρουν το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία.

Η ουσία του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος είναι πως η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν είναι μόνο ολέθρια για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας, αλλά ότι είναι παράνομη. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι η κατάργησή της μέσα από τη Δικαιοσύνη.

Ύστερα και από την επίσημη αναγνώριση της συσσώρευσης υπερκερδών από τους παρόχους, με το μηχανισμό της ρήτρας όπως τον συνέλαβαν και τον επέβαλαν, και την εξαγγελία για την φορολόγησή τους στο μέλλον, οι καταναλωτές πλέον γνωρίζουν ότι ο δικαστικός έλεγχος της ρήτρας είναι ο μόνος δρόμος που τους απομένει και ότι ο αγώνας για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του ρεύματος είναι στα χέρια τους, μέσα από τις Συλλογικές Αγωγές του ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Το ΙΝΚΑ καλεί όλους τους καταναλωτές να πυκνώσουν τις γραμμές των Συλλογικών Αγωγών. «Τώρα που νιώσανε τη δύναμή μας, τώρα εντείνουμε τον αγώνα μέχρι την τελική και οριστική κατάργηση της ρήτρας», δήλωσε ο πρόεδρος του φορέα, Γιώργος Λεχουρίτης.

You may also like

Comments are closed.