ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Άγκυρα: Μένει οριστικά εκτός συμπαραγωγής F35 με την Αμερική ως αντίποινα

erdogan tourkia
Σοκ έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η κοινοποίηση της οριστικής αποφάσης των ΗΠΑ, η οποία αφήνει την Τουρκία εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την απόφασή του, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, για τον τρόπο που θα ενημερωθεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση αναμένεται να ανατρέψει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς αναμενόταν η παραλαβή 100 F-35, και θεωρείται ότι δημιουργεί τεράστια «τρύπα» στις μελλοντικές της ανάγκες για την επόμενη εικοσαετία. Μάλιστα, η Τουρκία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την αμυντική της πολιτική, διότι δεν έχει συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, με την αναβάθμιση των F-16 αλλά και την αγορά των γαλλικών Rafale, δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία στην Άγκυρα. 

Σημειώνεται ότι από το 2018, η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο. Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού με 1.005 ανταλλακτικά.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ