ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

SOS Μητρόπουλου για Εργασία και Συντάξεις | Στο26,5% “εκτινάχτηκε” η Μερική Απασχόληση…

1 μητροπουλος 1

| Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, 668.440 εργαζόμενοι παίρνουν μισθό 349 ευρώ «καθαρά»

 

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα για τους μήνες από Ιανουάριο μέχρι και Νοέμβριο 2022.

Ειδικότερα, με το τελευταίο έγγραφό του ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Νοέμβριο 2022, τα οποία με δήλωση του στην «Πολιτεία», ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Πρόεδρος της Ένωσης Υπεράσπισης Εργασίας και Κοινωνικού Κράτους, (ΕΝΥΠΕΚΚ), κ. Αλέξης Μητρόπουλος, χαρακτηρίζει: «άκρως ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων στη χώρα μας».

Γιατί, όπως τονίζει: «το ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του εργασιακού και η αγορά εργασίας, που κυριαρχείται τα τελευταία χρόνια από μεγάλη ανεργία, από τη ‘μαύρη’, τη φθηνή και άτυπη απασχόληση, επηρεάζει δραστικά τις εισφορές στα Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η έκθεση του ΕΦΚΑ δείχνει ότι 1 στους 4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, 668.440 άτομα, (το 26,5%), λαμβάνει μηνιαίο μέσο μισθό: 349 ευρώ καθαρά (439,06 ευρώ μεικτά).

 

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ειδικότερα, από την έκθεση εξάγονται τα εξής στοιχεία για τον Νοέμβριο 2022:

  • 517.069 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα

 

  • 852.354 (73,5% του συνόλου) ήταν οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση που έλαβαν μέσο μηνιαίο μισθό 1.114 ευρώ καθαρά (1.224,85 ευρώ μεικτά)

 

  • 440 (26,5% του συνόλου) ήταν οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και με μέσο μηνιαίο μισθό 349 ευρώ καθαρά (439,06 ευρώ μεικτά).

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

«Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και σε εκ περιτροπής απασχόλησης – με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου – όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προξενεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας», σημειώνει ο Έλληνας Εργατολόγος.

Αναφέροντας ότι οι μετατροπές αυτές, μόνο για τον μήνα Ιούνιο του 2023, έφθασαν τον εντυπωσιακό αριθμό των… 3.799!

 

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Η ΕΝΥΠΕΚΚ προτείνει το εξής σχέδιο λύσης προς την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και προς την κυβέρνηση, που αφορά στην πριμοδότηση της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς.

«Είναι αυτονόητο ότι από τους 668.440 εργαζόμενους με μεικτό μηνιαίο μισθό 439,06 ευρώ πολλοί αν όχι όλοι, έχουν δημιουργήσει οικογένεια, άρα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και όσοι δεν το έχουν ακόμη τολμήσει, (οικογένεια), δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν. Υπ’ αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων», εξηγεί ο κ. Μητρόπουλος.

Προβλέποντας ότι η διαιώνιση της κατάστασης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην «κατααστροφή», όπως λέει, της εγχώριας εργατικής δύναμης. «Οι ‘εργαζόμενοι-πένητες’ («working poor») αλλά και οι άνεργοι, είναι εδώ, δίπλα μας. Και οι προσοντούχοι νέοι μας μεταναστεύουν ακόμη στο εξωτερικό», προειδοποιεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.