Σπ. Μυλωνάς: Μετά από δεκαετίες λύση για το λιμανάκι στις Αλυκές – Ο δήμαρχος «το παίρνει πάνω του»

Facebook
Twitter
Στο προσκήνιο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, το πολύπαθο λιμανάκι των Αλυκών, στην Κάτω Αχαΐα. Με αφορμή το «άνοιγμα» στις υποδομές του και τις εν γένει ελλείψεις, που δυσχεραίνουν το έργο των ψαράδων. 

Εν τούτοις, το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» αναδεικνύει σήμερα ότι το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο, απ’ ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Και αυτό γιατί το λιμανάκι δεν έχει, δεν είχε ποτέ, αδειοδότηση για τη λειτουργία του!

Με τον νυν δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, να έχει «κληρονομήσει» άλλο ένα πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει, κινώντας τις διαδικασίες για την υποβολή φακέλου αδειοδότησης.

Πηγές της «Πολιτείας» ανέφεραν ανέφεραν προχθές ότι «η έκδοση των σχετικών αδειών είναι εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια, αφού εμπλέκονται συναρμόδια υπουργεία (Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών), ενώ πρέπει να προηγηθεί η οριοθέτηση της ζώνης του χειμερίου κύματος και της χερσαίας ζώνης». Στην δε περίπτωση των Αλυκών υπάρχουν σε εκκρεμότητα και ζητήματα κυριότητας, ακόμα και για τις αυλές των σπιτιών.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια συνολική εκκρεμότητα που ουδέποτε αντιμετωπίστηκε. Και εδώ είναι η «πηγή» όλων των δεινών.

Η νυν δημοτική αρχή Μυλωνά έχει δρομολογήσει ενέργειες, ώστε ν’ απεμπλακεί η σημερινή κατάσταση, ενώ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) έχει υποβάλει αίτημα (από το 2017 ήδη), ώστε «να νομιμοποιηθούν άμεσα οι λιμενικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφ’ όσον φυσικά  εξακολουθούν να παραμένουν σε δημόσιο φορέα». Κάτι που έχει αναφορά και στο λιμανάκι των Αλυκών.

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, σε δήλωσή του στην «Πολιτεία», ανέφερε ότι «στην περίπτωση των Αλυκών βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που αφορά στη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, την παραχώρηση στους κατοίκους των αύλειων χώρων των κατοικιών τους, καθώς και τη διευθέτηση διερχομένου χειμάρρου.

Η δημοτική αρχή προχωρεί στην ανάθεση του έργου για τη συγκρότηση φακέλου νομιμοποίησης του λιμανιού, τακτοποίησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενώ, επίσης, προχωράμε και στο ζήτημα της διευθέτησης στη κοίτη του χειμάρρου.

Πρόκειται για εργασίες με εξαιρετικά πολύπλοκο χαρακτήρα, που η δημοτική αρχή τις θέτει σε κίνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που χρονίζουν για δεκαετίες».

Και κάτι ακόμα. Με βάση τη νομοθεσία «τα έργα σε ζώνη λιμένα με φορείς διοίκησης Λιμενικά Ταμεία ή Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, εκτελούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top