ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη στα Καλάβρυτα για τα σπήλαια (ΦΩΤΟ)

Σπήλαιο Λιμνών 1 scaled e1675437091892

 

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Έργου LIFE GRECABAΤ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» στα Καλάβρυτα.

Επρόκειτο για Επίσκεψη της Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE στο πλαίσιο του Έργου LIFE GRECABAT – LIFE17 NAT/GR/000522 με τίτλο: «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς», στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2023, στα Καλάβρυτα και το Σπήλαιο των Λιμνών αντίστοιχα.

4 Δήμαρχος Καλαβρύτων

Το LIFE GRECABAT υλοποιεί δράσεις σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο επιλέχθηκαν τα Καλάβρυτα για τη διεξαγωγή των ανωτέρω συναντήσεων λόγω της σημαντικής προόδου στην υλοποίηση δράσεων, καθώς και της άριστης συνεργασίας του με την ΔΗ.Κ.Ε.Κ. του Σπηλαίου.

3 Ομάδα Έργου CINEA NEEMO 11.01.2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες του έργου σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Σπηλαίου των Λιμνών και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου παρακολουθούν τα τελευταία δύο χρόνια τη μεγαλύτερη γνωστή αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα που ανακαλύφθηκε το χειμώνα του 2019 στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίο, όπου φιλοξενεί περισσότερες από 20.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) αλλά και 9 επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους. Στον ακόλουθο σύνδεσμο παρουσιάζεται η δυναμική της αποικίας των πτερυγονυχτερίδων από την «Τρωγλοκάμερα», μια πρωτότυπη κάμερα ανοικτού κώδικα και υλικών που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του LIFE GRECABAT:

https://www.youtube.com/watch?v=slCfte6E5yI

Το βίντεο διάρκειας 30’’ δημιουργήθηκε με 486 φωτογραφίες υπέρυθρων σε χρονικό διάστημα 36 ημέρων (05/12/2022 έως 11/01/2023).

 

1 Εργασίες 11.01.2023

 

Το LIFE GRECABAT υλοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 με στόχο την εφαρμογή επιδεικτικών δράσεων διατήρησης, την ενημέρωση του κοινού για τη ζωή στα σπήλαια, τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σπηλαίων. Συντονιστής Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και συνδικαιούχοι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Πράσινο Ταμείο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

6 Πινακίδα

την 11η Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια τεχνική και οικονομική ανασκόπηση του LIFE GRECABAT από εκπροσώπους του συντονιστή και των εταίρων του, παρουσία της κυρίας Maria-José Aramburu, Συμβούλου Έργων του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές & το Περιβάλλον (CINEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κυρίου Nejib Benessaiah, Τεχνικού Συμβούλου της ΝΕΕΜΟ, Εξωτερικής Ομάδας Παρακολούθησης έργων LIFE. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η επιτυχής υλοποίηση των δράσεων του έργου, ενώ συζητήθηκαν τα επόμενα στάδια που αναμένονται να υλοποιηθούν έως τη λήξη του, την 31η Αυγούστου 2024. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στα Καλάβρυτα.

Σπήλαιο Λιμνών 2 Σπήλαιο Λιμνών 1

 

 

You may also like

Χωρίς τίτλο 1 ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Δεκτό έγινε το αίτημα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου για κατάθεση της γιατρού της Τζωρτζίνας! Ακούστε όμως τι έλεγε η παιδοκαρδιολόγος

Ομόφωνα αποδέχθηκε το ΜΟΔ το αίτημα της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου για κλήτευση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής ...

Comments are closed.