ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σπήλαιο Αλιστράτης: Παγκόσμια πρωτοτυπία με ξεναγό ρομπότ!

robot xenagos
Μια πανέξυπνη και πολυμαθής ξεναγός, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, από την Τρίτη ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης.

Πρόκειται για την «Περσεφόνη» ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας – το μοναδικό ρομπότ ξεναγός σπηλαίου παγκοσμίως – που ξεναγεί τους επισκέπτες, του εξαιρετικής ομορφιάς σπηλαίου, από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός αυτού.

«Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το σπήλαιο βάλαμε δύο στόχους, ο ένας είναι η αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών και ο δεύτερος η εφαρμογή καινοτόμων ενεργειών και οι δύο στόχοι επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ρομποτική ξενάγηση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το τεχνολογικό θαύμα αλλά και το θαύμα της δύσης. Να κάνει ταυτόχρονα ξενάγηση σε τρεις γλώσσες και έχει τη δυνατότητα επιλογής 40 γλωσσών καθώς και στα αρχαία Ελληνικά», δήλωσε ο Επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης Νίκος Καρτάλης.

Ο σπηλαιολογικός περίπατος μέσα στην κύρια αίθουσα αλλά και στις στοές και θαλάμους του Σπηλαίου Αλιστράτης με τους κατάλευκους σταλακτίτες και εντυπωσιακούς σε σχήματα εκκεντρίτες και ελικτίτες αποκτά πλέον άλλη διάσταση εξαιτίας της Περσεφόνης.

Τόσο το λογισμικό όσο και η κατασκευή έγινε από Έλληνες επιστήμονες ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης” δηλώνει ο κ. Καρτάλης συμπληρώνοντας πως το ρομπότ κατασκευάστηκε μέσα σε 9 μήνες , απλά η ιδέα υπήρχε εδώ και χρόνια όταν ο κ. Καρτάλης είδε στη ΔΕΘ ξενάγηση από ρομπότ, προσκάλεσε τον υπεύθυνο καθηγητή στο σπήλαιο, διερευνήθηκε η δυνατότητα ρομποτικής ξενάγησης στο σπήλαιο και αφού διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Interreg, επετεύχθη η παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, έχει ύψος ένα μέτρο και 70 εκατοστά, θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου – μεταξύ αυτών και σε αρχαία Ελληνικά – αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών.

Η ύπαρξη της Περσεφόνης αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική ανάσα σημειώνει ο κ. Καρτάλης.

Η «Περσεφόνη» αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στο Σπήλαιο Αλιστράτης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg, με την ονομασία i-cave.

You may also like

Comments are closed.