ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σπήλιος Λιβανός: Η «εποποιία» τον οδήγησε στην έξοδο

e97f6727013e0e8c82ea5e6d1016e21b 3389333 1 960x600 1
Μια συνομιλία που έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα ήταν αυτή που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού. Συγκεκριμένα, οι απαράδεκτες δηλώσεις Δούκα ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Εκεί, ο πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, έκανε ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού την εξής απαράδεκτη δήλωση που αφορούσε τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007: «Οταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», είπε αρχικά και κάποιος διέκοψε από την ομήγυρη και πρόσθεσε: «Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά».

Εκεί ο δήμαρχος Σπάρτης ξαναπήρε τον λόγο και είπε: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός –αυτή η φράση έφερε και την καρατόμηση– και να λέει: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Το βίντεο έπεσε χθες στην αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη αφότου άρχισε να παίρνει διαστάσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας. Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Λίγο αργότερα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Λιβανό «ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Ακολούθως ανακοινώθηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι πρότινος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και πρόσθεταν πως «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση».

Από πλευράς της αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως «η παραίτηση του κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της Ν.Δ. σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως ακολουθεί «την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης». Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, τονίζει πως «η κυνική ομολογία υπουργών της Ν.Δ. για την “πολιτική εποποιία” της κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της Ν.Δ.».

You may also like

Comments are closed.