ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Μυλωνάς: «Βασικό μας μέλημα, η καθημερινότητα του δημότη»

IMG 2297 e1657809197655
Δουλεύει ακατάπαυστα πάνω σε έναν κυκεώνα «ανοιχτών» θεμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Στα μισά της θητείας του, ο Δήμαρχος της περιοχής, Σπύρος Μυλωνάς, μιλά στην «Πολιτεία» για το έργο της δημοτικής αρχής και για την υποδομή που πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί, ώστε να εκπληρωθεί το απώτερο όραμα για τον τόπο.

Κύριε Δήμαρχε, πόσο πιο… σύμφωνος και ικανοποιημένος είστε για την απόφαση που λάβατε να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο της Δυτικής Αχαΐας;

Είναι γεγονός ότι στα δύο αυτά χρόνια σαφώς ένιωσα, και ικανοποίηση, και απογοητεύσεις, και προβληματισμό.

Θα έλεγα ότι όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της μεγάλης προσπάθειας για τη λύση των προβλημάτων σε  συνδυασμό με τις μεγάλες δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Όμως οι προσωπικές σκέψεις δεν είναι το μείζον στην πορεία των δημοτικών πραγμάτων. Προέχει η πρόοδος του έργου της δημοτικής αρχής και σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι χωρίς δισταγμούς και αναστολές.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Ιεραρχώντας τα προβλήματα του  δήμου, για ποια από όσα λύσατε υπερηφανεύεστε και ποια από εκείνα που παραμένουν άλυτα, σας προβληματίζουν περισσότερο;

Αποτελεί βασική μας πολιτική στρατηγική και προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών. Ύδρευση, καθαριότητα, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός, έργα ανάπλασης, προστασία του περιβάλλοντος, εξυπηρέτηση του δημότη, πολιτισμός κ.α.

Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σαφές ότι υπάρχει πρόοδος. Θα έλεγα ότι έχουμε μια καλή επίδοση στην ύδρευση, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στις αναπλάσεις, στην εξυπηρέτηση του δημότη και θέλαμε να έχουμε κάνει περισσότερα στα θέματα της αγροτικής οδοποιίας.

Το θέμα αυτό είναι κρίσιμο και σημαντικό για τους κατοίκους του Δήμου. Οι δυνατότητες εξυπηρέτησης του έργου της αγροτικής οδοποιίας  που παραλάβαμε ήταν και παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Με ένα γκρέιντερ, μια τσάπα και ένα μικρό φορτηγό δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των μηχανημάτων του Δήμου.

Ήδη βρισκόμαστε  στην διαδικασία προμήθειας ενός γκρέιντερ, ενός τριαξονικού φορτηγού, ενός τρακτέρ με καταστροφέα και κλάδο-θρυμματιστή ενώ παράλληλα έχουμε εντάξει την αγροτική οδοποιία (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, τεχνικά έργα, χαλικοστρώσεις)  σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και αναμένουμε πολύ σύντομα την χρηματοδότηση τους,  γιατί αν και διαθέτουμε σημαντικούς δημοτικούς πόρους για το σκοπό αυτό τα αποτελέσματα δεν μας ικανοποιούν.

Ποιοι είναι οι επόμενοι άμεσοι στόχοι για το δήμο Δυτικής Αχαΐας;

Οι σημαντικότεροι στόχοι μας είναι η οριστική επίλυση του θέματος της ύδρευσης και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΔ.

Η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών έργων, (νέο Δημαρχείο, πολιτιστικός πολυχώρος αποθηκών ΑΣΟ), η ανάπλαση Κάτω Αχαΐας, η ολοκλήρωση μιας σειράς αναπλάσεων και παιδικών χαρών, η ολοκλήρωση σημαντικών αθλητικών έργων, η βελτίωση του βιολογικού σταθμού της Κάτω Αχαΐας.

Κι ακόμα, η χρηματοδότηση και κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και βέβαια η επίλυση του μεγάλου ζητήματος της άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, υπόθεση που μας την… χρωστά η Πολιτεία, από το 1978.

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Ιστορία, παραγωγή προϊόντων, τουριστικός προορισμός με αεροδρόμιο. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να συνδυαστούν όλα αυτά για τη Δυτική Αχαΐα;

Είναι γεγονός ότι ο τόπος μας έχει σημαντικές δυνατότητες. Όμως μπορώ αβίαστα να πω ότι υστερεί στα βασικά θέματα υποδομών και καθημερινότητας. Έχει βασικές ελλείψεις στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στην καθαριότητα, στην αγροτική οδοποιία, στην άρδευση, στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, στον τουρισμό, στην ύπαρξη ταυτότητας–ονόματος που από μόνο του θα αποτελεί ελκυστικό παράγοντα ανάπτυξης.

Κατά την άποψή μου θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα τα παραπάνω για να μπορέσουμε παράλληλα να δούμε την ανάπτυξη συνολικά συνδυάζοντας όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Ως δημοτική αρχή έχουμε θέσει ως  προτεραιότητα την δρομολόγηση λύσεων σε όλα αυτά τα θέματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τις αναπτυξιακές προσπάθειες, και αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΔ

Πως είναι σήμερα η κατάσταση στην ΔΕΥΑΔ, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας στην υπόθεση του νερού;

Οι προσπάθεια μας έγκειται  στο να επιλύσουμε μόνιμα και οριστικά το μεγάλο αυτό ζήτημα που ταλαιπωρεί τον τόπο μας για δεκαετίες. Παραλάβαμε μια κατάσταση χαοτική από πλευράς επάρκειας νερού, ποιότητας νερού, λειτουργίας του Βιολογικού και οικονομικών της ΔΕΥΑΔ. Σήμερα τα πράγματα είναι σε αρκετούς τομείς καλύτερα, εξακολουθούμε όμως να έχουμε σοβαρότατα προβλήματα, οικονομικά αλλά και έλλειψης νερού σε κάποιες περιπτώσεις.

Στόχοι μας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι είναι η ανόρυξη 4-5 νέων γεωτρήσεων για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η κανονική έκδοση λογαριασμών, η βελτίωση της εισπραξιμότητας,  η βελτίωση της ποιότητας του νερού και η πάταξη της κλοπής του νερού. Την περίοδο αυτή εκδίδονται λογαριασμοί που δεν είχαν εκδοθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για τα έτη 2017, 2018, 2019. Συνέπεια του γεγονότος αυτού, αρκετοί λογαριασμοί είναι υψηλοί.

Είναι μια κακή κατάσταση που επιβαρύνει δυστυχώς τους δημότες, την οποία προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο. Εκδώσαμε τους λογαριασμούς με τις  χαμηλές τιμές του κλιμακωτού τιμολογίου και ορίσαμε την δυνατότητα αποπληρωμής σε τριάντα-έξι μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε τρία χρόνια.

Μια σημαντική παράμετρος του θέματος του νερού είναι το θέμα της κλοπής και της χρήσης του σε άλλους, εκτός της ύδρευσης, σκοπούς. Εκεί θα είμαστε αμείλικτοι! Στους  παραβάτες θα επιβάλλονται σοβαρά πρόστιμα. Δεν διαπραγματευόμαστε την απρόσκοπτη παροχή νερού σε όλα τα νοικοκυριά για κανένα λόγο.

Το νερό, που σήμερα λείπει, θα είναι αρκετό όταν η ΔΕΥΑΔ κάνει σωστά την δουλειά της, παρέχει σωστές υπηρεσίες, εκδίδει κανονικά τους λογαριασμούς και οι δημότες κάνουν λογική χρήση του νερού και πληρώνουν τους λογαριασμούς ύδρευσης. 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Οι φημολογούμενες ζυμώσεις στην πλευρά της αντιπολίτευσης, σας προβληματίζουν εν όψει της επόμενης αυτοδιοικητικής αναμέτρησης;

Οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση είναι οι αναμενόμενες.  Είναι ένας πολιτικός χώρος του οποίου ο αρχηγός δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και αυτό αυτομάτως δημιουργεί κινητικότητα.

Για μας,  δεν υπάρχει κανένας  προβληματισμός, ασχολούμαστε με τα ζητήματα του τόπου ενώ  παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα έχοντας στις σκέψεις μας   κινήσεις για την ενδυνάμωση της παράταξής μας.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

 

 

You may also like

Comments are closed.