ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: «Γιατί αποδέχτηκα να γίνω Τομεάρχης Εστίασης στην ΔΕΕΠ Αχαΐας»

Facebook
Twitter

* Μέσα στους στόχους του, ο Σπύρος Στεργίου προσβλέπει στην προώθηση του προγράμματος «W- eat», που αφορά στον Γαστρονομικό Τουρισμό και την ανάδειξη και ανάπτυξη τοπικών προϊόντων και συνταγών

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Προσφάτως ακούστηκε καλοδεχούμενα η είδηση ότι ο Σπύρος Στεργίου, ανέλαβε Τομεάρχης Εστίασης κι Αναψυχής μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΕΕΠ Αχαΐας της Ν.Δ., Αντώνη Κουνάβη.

«Καλοδεχούμενα» διότι είναι γνωστός ο ανιδιοτελής αγώνας που εδώ και πολλά χρόνια δίνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ για τον κλάδο που υπηρετεί. Και όπως εκμυστηρεύεται στην «Πολιτεία» ο ίδιος, κάθε δυνατότητα που του δίδεται για να προσφέρει και να βοηθήσει τους επαγγελματίες της εστίασης και τους εργαζομένους, είναι για αυτόν μια «χρυσή» ευκαιρία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

SPYROS STERGIOY φωτο για κάτω

 

 

Κατ’ αρχάς πώς φθάσαμε στο να αναλάβετε καθήκοντα Τομεάρχη Εστίασης & Αναψυχής; Πώς έγινε η πρόταση και τι ήταν αυτό που έγειρε τη ζυγαριά της σκέψης σας, υπέρ του να την αποδεχθείτε;

Η πρόταση μου έγινε μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου της Δ.Ε.Ε.Π. Αχαΐας Αντώνη Κουνάβη και αντίστοιχη απόφαση από τον Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Κονταδάκη, προκειμένου να οριστώ ως Τομεάρχης Εστίασης και Αναψυχής στο νομό Αχαΐας. Δέχτηκα, γιατί εκτός της τιμής που έγινε στο πρόσωπο μου, στο διά ταύτα, δηλαδή αναφορικά με τους στόχους για την επίλυση προβλημάτων στην Εστίαση, αποτελεί μια «χρυσή» ευκαιρία.
Πιστεύω ότι μέσα από αυτόν τον ρόλο θα μπορούμε να μεταφέρουμε άμεσα τα προβλήματα στην κεντρική εξουσία. Ό,τι δηλαδή έκανα τα προηγούμενα επτά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιου ΣΚΕΑΝΑ, μέσω βέβαια των «συνδικαλιστικών» οδών. Για μένα, κάθε δυνατότητα να αγωνίζομαι για την Εστίαση, είναι «ευκαιρία». Θεωρώ υποχρέωση μου να συνεχίσω να προσφέρω ό,τι μπορώ σε αυτόν τον κλάδο. Έναν κλάδο πολύπαθο, στον οποίο ανδρώθηκα επαγγελματικά.
Έναν κλάδο που στηρίζει την οικονομία και δη την τοπική οικονομία και που προσφέρει θέσεις εργασίας. Έναν κλάδο που υπηρέτησα, συνεχίζω να υπηρετώ και θα συνεχίσω, όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες, με μόνο στόχο την μέγιστη βελτίωση για επαγγελματίες κι εργαζομένους.

 

«ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ»

Ποια είναι τα πρώτα αποστάγματα και οι πρώτες σας σκέψεις αναφορικά με τα προβλήματα και το πλάνο προσφοράς στον κλάδο, μετά την πρακτική επαφή σας με τον νέο σας ρόλο;

Αυτές τις ημέρες, (την περασμένη εβδομάδα), διεξήχθησαν οι εκλογές στο Σύλλογό μας για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ενός νέου Δ.Σ. με το οποίο περιμένουμε να εγκαινιάσουμε μια αγαστή, στενή και επικοδομητική συνεργασία.

Η θητεία μου, ως πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, έληξε πέρυσι τον Ιούνιο και δεν ήθελα να συνεχίσω, διότι πέρασα επτά κοπιώδη χρόνια αγώνα και προσφοράς.
Τώρα, λοιπόν, μέσα από μια άλλη θέση μπορώ να υπηρετήσω το χώρο που μεγάλωσα και αφοσιώθηκα.

Ίσως μάλιστα με πιο αποτελεσματικό και πιο άμεσο τρόπο, εξαργυρώνοντας την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια, τη βαθιά μου γνώση στα προβλήματα. Στόχος μου είναι να γίνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο κοινωνός της αγωνίας των χιλιάδων συναδέλφων, στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο που έχει βιώσει ποτέ η Εστίαση!

 

Με άλλα λόγια, μπορεί αποχωρώντας από πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ να δηλώσατε οριστικό τέλος σ’ αυτό το μετερίζι, όμως ο αγώνας για την εστίαση συνεχίζεται μέσα από άλλη γωνιά;

Ναι! Και είναι… ευκαιρία, προσθετικά, στον αγώνα που δίνει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής της Αχαΐας, για να υπάρχει συνεννόηση με κάθε κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι να αναπτύσσεται πάντα ένας σταθερός και γόνιμος διάλογος, με γνώμονα έναν σκοπό που πρέπει να είναι κοινός για όλες τις πλευρές και δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων ταλανίζουν τους επαγγελματίες.

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ»

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι σας; Πώς θα τους ιεραρχούσατε; Τι θέλετε δηλαδή να έχει αφήσει πίσω σας όταν περάσει η θητεία σας;

Υπάρχουν επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα. Ειδικά σε αυτή τη φάση που διανύουμε τα πρωταρχικά θέματα στην ατζέντα είναι η ακρίβεια και οι τρομερές ανατιμήσεις. Δεν παραλείπουμε όμως την συζήτηση και γύρω από τα πάγια και σταθερά θέματα του κλάδου, όπως είναι το μισθολογικό κόστος και ο Φ.Π.Α..

Μακάρι να μπορέσω μέσα από αυτόν τον καινούργιο ρόλο, να βοηθήσω καθοριστικά για ό,τι καλύτερο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Είτε σε ό,τι αφορά τα κλαδικά μας ζητήματα, είτε και γενικότερα τα θέματα που άπτονται των οικονομικών προβλημάτων που συνολικά αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τέλος, θα ‘θελα να σταθούμε ειδικά στο κεφάλαιο «Γαστρονομία» και «Γαστρονομικός Τουρισμός». Ξέρω ότι ένα από όσα επιθυμείτε να προωθήσετε προς όφελος της περιοχής, είναι και αυτό. Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα, τί ακριβώς περιλαμβάνει, αλλά και γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να επενδύσει η περιοχή μας σε αυτό;

Πρόκειται για το… «W- eat». Το πρόγραμμα περί Γαστρονομικού Τουρισμού που πρέπει να σας πω ότι δεν είναι κάτι που γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε τώρα ως ιδέα, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τον ΣΚΕΑΝΑ, από το 2018! Είναι το αποτύπωμα του Γαστρονομικού Τουρισμού που υπάρχει η φιλοδοξία να κερδηθεί ως στοίχημα.

Ένα αποτύπωμα που συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη συνταγών και προϊόντων της περιοχής, την προσέλκυση «Γαστρο-τουριστών», την αύξηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και κατ΄ επέκταση την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Πυροδοτείται έτσι ένας αέναος κύκλος τοπικής οικονομίας, τον οποίο εκτιμώ ότι η περιοχή μας έχει απόλυτη ανάγκη, αλλά πληροί και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να το πετύχει με τα μέγιστα οφέλη για όλη την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με ημερίδες που διοργανώθηκαν χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Έλαβε χώρα και ένα πρώτο, μικρό αλλά καθοριστικό Φεστιβάλ Οίνων και Ποτών. Δυστυχώς, η πανδημία και οι δύο καραντίνες που ζήσαμε, «πήγαν» πίσω το πρόγραμμα, όμως τώρα είναι ευκαιρία να επανέλθει και να υπάρξει ένας πλήρης σχεδιασμός ανάπτυξης και προώθησης του.

Μακάρι να το καταφέρουμε, για το καλό της περιοχής. Πιστεύω πως θα είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες από όσος ασχολούμαστε με την Εστίαση, αλλά και από τους φορεις που ήδη συνδράμουν σε αυγή την προσπάθεια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top