ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Στα 5 ευρώ θα εκτιναχθεί η αγορά κλασσικής πίτας…κι ενός φρέντο

Facebook
Twitter

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Τα πάνω κάτω έρχονται στην τσέπη της μέσης ελληνικής οικογένειας λόγω των ανατιμήσεων που ήδη κατακλύζουν την αγορά. Στην Πάτρα πάντως δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στην τιμή του καφέ, έστω και αν οι πληροφορίες έλεγαν πως το «φρέντο» θα φθάσει για take away τα 2 ευρώ! Ούτε στο πιτόγυρο για το οποίο πληροφορίες λένε ότι θα φθάσει τα 2,80 ευρώ.

ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση τιμών παρατηρείται και στους πάγκους των λαϊκών αγορών της Πάτρας, με τους παραγωγούς να αναγκάζονται να αυξήσουν τα προϊόντα τους, μια και αυτό επέβαλλαν οι κανόνες της αγοράς. Οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 15% έως 20% ανάλογα με το είδος. Ήδη σε αρκετά προϊόντα που βρίσκει κάποιος στους πάγκους των λαϊκών υπάρχουν αυξήσεις. Πόσο μάλλον και στα οπωροπωλεία. Εκεί κάποια προϊόντα έχουν «εκτιναχτεί»! Οι αυξήσεις αυτές θα φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες των λαϊκών που παρατηρούν από την αρχή της πανδημίας σημαντική πτώση της κίνησης μπροστά από τους πάγκους τους.

ΤΟ ΠΙΤΟΓΥΡΟ

Μαζί με όλα τα άλλα που παίρνουν την ανιούσα από πλευράς τιμών, εξαιτίας του επερχόμενου κύματος ακριβείας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε και την κλασική πίτα πιο ακριβή. Οι τιμές που διαμορφώνονται στην Πάτρα θα είναι ασφαλώς πιο φθηνές από τα αντίστοιχα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης! Προς το παρόν πάντως ούτε στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές. Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν πως η πίτα θα ανέβει στα περιφερειακά ψητοπωλεία της Πάτρας στα 2,50 από τα 2,20 που ήταν μέχρι τώρα και στα κεντρικά στα 2,60 με 2,70 ευρώ.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν ήδη ενσωματωθεί οι «ρήτρες αύξησης της τιμής χονδρικής» και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις ανέρχονται σε πολλές δεκάδες ευρώ. Απλές αναγωγές δείχνουν αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και κατά 30-40% ή και περισσότερο. Στον καταναλωτή αναμένεται να περάσει και η μεγάλη αύξηση στην διεθνή τιμή του καφέ ενώ έντονες πιέσεις προκαλούνται από την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους (τιμή μεταφοράς κοντέινερ) ακόμη και κατά 400% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Στην Πάτρα προς το παρόν η τιμή του φρέντο παραμένει στο 1,5 ευρώ. Όμως ο επιχειρηματίας και μέλος του ΣΚΕΑΝΑ Κώστας Σακκής τονίζει: «Θεωρώ ότι η αύξηση στην τιμή του καφέ κατά 10-20% είναι δεδομένη. Όμως αύξηση θα υπάρξει και σε άλλα προϊόντα. Ακόμη και στις μεταφορές. Είναι βέβαιο πως ο φρέντο εσπρέσο θα εκτιναχτεί στα 2 ευρώ. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το τέλος που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 ευρώ στην τιμή του κιλού του καφέ».

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Στα ύψη φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λευκά είδη

Η εκρηκτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται και την 1η Σεπτεμβρίου, η τιμή βρέθηκε στα 4,62 δολάρια. Από τις αρχές του 2021, η ανατίμηση ξεπερνάει το 80% καθώς η αντίστοιχη τιμή τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν κοντά στα 2,5 ευρώ.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40% ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

thumbnail 1 πετρελαιο

Από τις αρχές του χρόνου, καταγράφονται ανατιμήσεις άνω του 40% στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη φανεί στην αντλία. Το brent διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο στα 73-74 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές του χρόνου ήταν κάτω από τα 55 δολάρια. Ακριβότερο κατά περισσότερο από 40% είναι το πετρέλαιο θέρμανσης γεγονός που εντείνει η ανησυχία καθώς πλέον μένουν 6-7 εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η φετινή περίοδος διάθεσης του καυσίμου.

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ

Πέραν όμως των βασικών αγαθών, το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζει και τα λεγόμενα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, από τον οικιακό εξοπλισμό και τα έπιπλα ως τις λευκές συσκευές, τα είδη τεχνολογίας και τα αυτοκίνητα. Κι αυτό καθώς η διαταραχή που υπάρχει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται έναντι της πανδημίας έχει δημιουργήσει μεγάλα κενά είτε στην παραγωγή, είτε στη διακίνηση. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη μικροεπεξεργαστών, που πλέον έχει φέρει ελλείψεις αλλά και ανατιμήσεις σε προϊόντα τεχνολογίας και στην ελληνική αγορά. Ορισμένου τύπου τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές βρίσκονται σε έλλειψη.

Το ίδιο και στις γκάμες των φθηνότερων προϊόντων, είτε τεχνολογίας είτε λευκών συσκευών, λόγω και της αύξησης του μεταφορικού κόστους που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του κοστολογίου τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα μικροτσίπ για την κατασκευή λάπτοπ μεσαίας πλέον κατηγορίας προκειμένου να μη συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους τους, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να κινούνται σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Ως εκ τούτου οι τιμοκατάλογοι που εμφανίζουν γνωστές αλυσίδες είτε σε λευκές συσκευές είτε σε είδη τεχνολογίας είναι αισθητά αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που ήδη φαίνεται στα φοιτητικά πακέτα που αυτή την εποχή προωθούνται και τα οποία εμφανίζουν μία μέση αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η αντίδραση της κυβέρνησης με 5 μέτρα

Από τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, τα 5 αφορούν την τσέπη του απλού καταναλωτή. Συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 211 εκ. ευρώ.

2. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 1 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 4 εκ. ευρώ.

3. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 4,5 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 9 εκ. ευρώ.

4. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Δημοσιονομικό κόστος: 68 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

5. Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Παρέμβαση Γεωργιάδη

thumbnail 1 γεωργιαδησ1

Πριν από 3 ημέρες έκανε παρέμβαση και ο Άδωνις Γεωργιάδης υποσχόμενος πως οι αυξήσεις θα αποτελούν παρελθόν σε λίγους μήνες. Μιλώντας στο Λονδίνο δήλωσε πως οι πρόσφατες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων διεθνώς είναι ένα  παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα. «Η εμπορική πολιτική που ακολουθούμε εμένα προσωπικά με κάνει εξαιρετικά υπερήφανο γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που μέσα στην πανδημία δεν αντιμετώπισε καμία έλλειψη αγαθών. Η δε εικόνα στα σούπερ μάρκετ ήταν υποδειγματική για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είχαμε φαινόμενα συνωστισμού», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Εκτίμησε ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι παροδικό και όπως επεσήμανε σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς θα έχει «εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top