Στα αζήτητα… η διαθήκη Αδαμόπουλου!

Facebook
Twitter

Στις 8 Απριλίου 1967 ο Βασίλης Αδαμόπουλος άφηνε την τελευταία του πνοή. Λίγο νωρίτερα είχε υπογράψει διαθήκη με την οποία άφηνε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε απόρους της Πάτρας.

Ήταν τόσο φιλεύσπλαχνος. Μόνο που από τότε η υπόθεση «εκτέλεσης της διαθήκης Αδαμόπουλου» παραμένει σε εκκρεμότητα και ουδείς γνωρίζει την τύχη της.

Αντίγραφο της διαθήκης έφθασε στην «Πολιτεία». Δεκαοκτώ στρέμματα – φιλέτο, άφησε ο αείμνηστος συμπολίτης σε απόρους, με την ελπίδα ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί, με σκοπό την υποστήριξη τους.

Το μεγάλο αυτό οικόπεδο (το οποίο, σημειωτέον, χωρίζεται σε μικρότερα οικοδομήσιμα οικόπεδα), θα έπρεπε να κατατμηθεί και να δοθεί στους φτωχούς συμπολίτες. Εκείνη την εποχή στην Πάτρα κυριαρχούσε η τάξη των χαμηλόμισθων και φτωχών πολιτών, οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία της κληρονομιάς αλλά και την πραγματική βούληση του διαθέτη.

Ο αείμνηστος Αδαμόπουλος όρισε στην διαθήκη του ως υπεύθυνους για την εκπλήρωση της επιθυμίας του έξι άτομα. Η επιτροπή για την νομή των οικοπέδων αποτελείτο από τους: Νομάρχη Αχαΐας (πλέον δεν υφίσταται ο θεσμός), Δήμαρχο Πατρέων, Μητροπολίτη Πατρών, τον Πρόεδρο των εν Πάτραις Εφετών, τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος και τον Πρόεδρο του Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης.

Επί 55 ολόκληρα χρόνια η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν έκανε απολύτως τίποτα (τα πρόσωπα βέβαια που την αποτελούσαν, με την πάροδο των χρόνων, άλλαζαν). Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες κάποιοι να καταπατούν τα οικόπεδα και μάλιστα εντελώς ανενόχλητοι.

Λεπτομέρειες για τη διαθήκη Αδαμόπουλου υπάρχουν και στο Πρωτοδικείο Πατρών στο πρακτικό 79/1967. Προφανώς την υπόθεση γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (μέλη της Επιτροπής) μάλλον όμως έχουν αδιαφορήσει ή έχουν… ξεχάσει να ασχοληθούν με το θέμα.

Στην περιοχή της Εγλυκάδος όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη έκταση ο συντελεστής δόμησης είναι 0,8. Επειδή λοιπόν θα ήταν δύσκολο να γίνει κατάτμηση του οικοπέδου και να δοθούν τα τμήματα σε απόρους (οι οποίοι ίσως δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν σπίτια), θα μπορούσε ο Δήμος σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της Επιτροπής να δώσει το οικόπεδο αντιπαροχή και όσα διαμερίσματα βγουν να τα δώσει στους απόρους. Κι αυτή η διαδικασία να γίνει μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (αν αυτό επιτρέπεται από τους όρους της διαθήκης).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top