ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα δικαστήρια για το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ!

monastiri

Πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε πριν λίγες μέρες η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την καθυστέρηση, λόγω των αντιδράσεων των μοναχών στα Καλάβρυτα, στην ολοκλήρωση του ηλεκτρικού έργου του Δυτικού Διαδρόμου.

 Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων και η γνωστή σφοδρή αντίρρηση και νομική προσφυγή τους στη διέλευση πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος, σε κοντινή απόσταση απ’ το μοναστήρι, φαίνεται ότι γίνεται θρυαλλίδα δικαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΑΔΜΗΕ.

Αφορμή το πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε πριν από λίγες μέρες η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την καθυστέρηση, λόγω των αντιδράσεων των μοναχών, στην ολοκλήρωση του μεγάλου ηλεκτρικού έργου του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου.

Η «Πολιτεία» έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στην υπόθεση του μοναστηριού, της οποίας γνώστης είναι κι ο υφυπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί και τα Καλάβρυτα.

Μετά το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, πληροφορίες της «Πολιτείας» αναφέρουν, ότι ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια, ώστε να προσβάλλει την απόφαση της ΡΑΕ και να ζητήσει την ακύρωση της.

Θυμίζουμε ότι το έργο του Δυτικού Διαδρόμου έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, εν τούτοις έχει «παγώσει» στο τμήμα της προβλεπόμενης διέλευσης των πυλώνων, κοντά απ’ το μοναστήρι. Οι δε μοναχές ζητούν μετατόπιση της όδευσης των πυλώνων, σε μακρινότερη απόσταση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αντίδραση, για το πρόστιμο, υπήρξε και απ’ την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ. Μεταξύ άλλων, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει ότι:

  • «Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (Ρ.Α.Ε.) να επιβάλει πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ, για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του λεγόμενου Δυτικού Διαδρόμου, μοιάζει με αναζήτηση θυμάτων και παιχνίδι απόδοσης ευθυνών…».
  • «Ταυτόχρονα η ΡΑΕ δείχνει να αγνοεί τις προσπάθειες του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) να ξεπεράσει τα εμπόδια στην κατασκευή ενός σημαντικού έργου ενεργειακής υποδομής για τη χώρα μας αλλά και τη δημοσιότητα και απήχηση που είχε η δικαστική διαμάχη για την όδευση της συγκριμένης γραμμής, ειδικά μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου».
  • «Σε ότι αφορά την καθυστέρηση του έργου οι αρμόδιοι της ΡΑΕ θα έχουν ίσως έτοιμη κάποια απάντηση για τον τρόπο που μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες (τοποθέτησης των πυλώνων) τις οποίες όμως έχει ‘παγώσει’ δικαστική απόφαση (Πρωτοδικείο Καλαβρύτων)».

Πάντως, η ΡΑΕ -σε ανακοίνωση της- χαρακτηρίζει ως πλήρως τεκμηριωμένη την απόφασή της και σημειώνει ότι δεν μπορεί η απόφαση αυτή να δημοσιοποιηθεί για την ώρα, λόγω του δικαιώματος υποβολής Αίτησης Αναθεώρησης.

Σημειώνει, επίσης, ότι το θέμα με τον Δυτικό Διάδρομο δεν αποτελεί ζήτημα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως αφορά στην «παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η ΡΑΕ για την εμπλοκή στον Δυτικό Διάδρομο.

You may also like

Comments are closed.