Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις υποκλοπές

Facebook
Twitter

Ισχυρούς πολιτικούς τριγμούς προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού να εγείρει και νέα ερωτήματα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι πράγματι στη χώρα λειτουργούν κέντρα που διαχειρίζονται το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator αποτινάσσοντας ωστόσο από πάνω του την ευθηνή ότι ενορχήστρωνε ή γνώριζε τη λειτουργία αυτών.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ» για κέντρο παρακολουθήσεων με τον Γρηγόρη Δημητριάδη σε ρόλο γέφυρα για την έλευση του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια σημαντική παραδοχή για την ύπαρξη αυτού του κέντρου.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα, και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε, ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. Και είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο».

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να σηκώσει το γάντι μετά τις αναφορές της περασμένης Κυριακής για καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».

Η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντέδρασε έντονα καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα από την πλευρά της κυβέρνησης για να βρεθούν οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων.

«Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτήν την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς.

»Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δε μας αφορούν, δε μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα.

»Εμείς, τις ίδιες αρχές και αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας υπηρετήσαμε εξ’ αρχής και σε αυτές επιμένουμε. Χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο και με το αυτό πάθος».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να εγείρει ζήτημα διεξαγωγής των εκλογών με την υπόθεση του Predator ανοιχτή και με νέα επίκαιρη ερώτησή του ρωτά τώρα τον πρωθυπουργό αν και ποια πρόσωπα από τη λίστα των 33 που δημοσίευσε το «Documento» βρέθηκαν και σε καθεστώς επισύνδεσης από την ΕΥΠ, όπως συνέβη με τους κυρίους Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

«Η χθεσινή συνέντευξη ήταν ένα βατερλό για τον κ. Μητσοτάκη. Προκειμένου να μην ομολογήσει την ενοχή του για την χρήση του Predator, ισχυρίστηκε ότι κάποιος ιδιώτης το χρησιμοποιεί σε βάρος του μισού υπουργικού συμβουλίου και κάποια στιγμή θα τον βρει. Άραγε με ποιο τρόπο;

»Με το απόρρητο που έχει επιβάλει ή με την εντολή του να καταψηφίζει η πλειοψηφία την κλήση του ιδιώτη στην Εξεταστική Επιτροπή για να καταθέσει;», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Από την αρχή αυτής της υπόθεσης στήθηκε μια μηχανή. Ότι αυτοί ενδεχομένως που έχουν το Pretador δρουν συμπληρωματικά με την ΕΥΠ χωρίς κανένα στοιχείο.  Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα Δημοκρατίας. Έκανε πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χιόνια, χωρίς κανένα στοιχείο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Να συσταθεί υπηρεσία που θα ελέγξει τα κινητά των 33 προσώπων για να διαπιστωθεί αν επιμολύνθηκαν με το Predator ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τι έπαθε ο κ. Μητσοτάκης; Χρησιμοποίησε το α λα καρτ απόρρητο στην περίπτωση μου για να κρύψει τις ευθύνες του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί εις βάρος μου. Τώρα έρχονται κάποιοι άλλοι και το αξιοποιούν.

»Γράφουν ονόματα. Μπορεί να γράψουν 500, 1.000 ονόματα. Ποιος θα τους επιβεβαιώσει ότι είναι θύματα; Γι’ αυτό λοιπόν τον προκαλώ ξανά δημοσίως, είναι ευθύνη του να αρθεί το απόρρητο για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ και τις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top