ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ | Το αφιέρωμα από τις «Εικόνες» και τον Τάσο Δούση στον Πατρινό chef !

Facebook
Twitter

Το παράδειγμα του Στάθη Κόκκαλη ίσως «φωτίσει» πολλούς νέους που σε δύσκολους καιρούς θεωρούν πως η «επιτυχία» είναι ένα «άπιαστο» όνειρο…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Πρόσφατα η “Πολιτεία” έγραψε για τον πολυβραβευμένο και καθ’ όλα επιτυχημένο Πατρινό chef Στάθη Κόκκαλη, στο προηγούμενο φύλλο.

Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και με αφορμή την δική του διαπίστωση και παρότρυνση, για τα εχέγγυα που παρέχει προς αυτή την κατεύθυνση, η τοπική Γαστρονομική ιστορία. Αφού, όπως τονίζει, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, χειμώνα – καλοκαίρι, μόνο με «γαστρονομική» αφετηρία.

Σήμερα, πάντως, το αφιέρωμα το «χρωστάμε» στον ίδιο και στην προσωπική του διαδρομή. Διαδρομή που πέρασε από πολλές «συμπληγάδες», αλλά που έχει, προ πολλού, φθάσει στην… Ιθάκη της! Διότι ο Στάθης Κόκκαλης είναι από τα γεννήματα αυτής της πόλης που αξίζει να δεις…

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ…

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

kentriki 1 1

Είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει να αφιερώσεις μερικές γραμμές. Έχει την σημασία του, εάν θέλεις πράγματι να αναδείξεις το πώς σε δύσκολους καιρούς, σε εποχές εντελώς ρευστές και αβέβαιες – ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το επαγγελματικό ζητούμενο – πάντα υπάρχει ο χώρος και ο τρόπος, κάποιος να καταφέρνει να ανελιχθεί και να φιγουράρει ως ένα από τα πιο «λαμπρά» αστέρια στον κλάδο του.

Ότι, δηλαδή, όσο κι αν ακούγεται γύρω μας λέξεις όπως… «κρίση», «αδιέξοδο» κ.α., η επιτυχία βρίσκει την δική της «χαραμάδα» για να ξεπροβάλλει. Αν φυσικά προηγηθεί μελέτη, εκπαίδευση και δουλειά, πολλή δουλειά!

Τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, είναι για εμάς αξιοπρόσεχτες. Κυρίως λόγω των πολλαπλών μηνυμάτων που εκπέμπουν, ειδικά στην νεότερη γενιά που φοβισμένη ψάχνει τους βηματισμούς της στην αμείλικτη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Ειδικά όμως σε αυτό το αφιέρωμα, τα μηνύματα είναι κι άλλου είδους. Διότι η Πάτρα έχει να καμαρώνει για πολλούς πετυχημένους σ’ όλους τους χώρους, αλλά και στον κλάδο της Μαγειρικής.

Ένα από τα πολλά βραβεία 1

Κι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σίγουρα ο Στάθης. Ένας μάγειρας που παρά τις συνταρακτικές δεινές εξελίξεις του 2009-2010 με την έναρξη της «μνημονιακής» εποχής, έβαλε έναν στόχο απ’ τον οποίο δεν παρέκλινε, έστω κι αν χρειάστηκε να μεταναστεύσει, να ξαναγυρίσει, να πάει εδώ κι εκεί, να σπουδάσει ξανά και ξανά, να πειραματιστεί, να αποτύχει, να ξαναπροσπαθήσει και να εν τέλει να κατακτήσει την «κορυφή».

Ξεκινώντας από την Πάτρα και το Bodegas της Ρήγα Φεραίου, και φθάνοντας να είναι σήμερα ένας από τους πιο φημισμένους chef σε Ελλάδα και Ευρώπη! Και με τη φήμη του να «ταξιδεύει» και προς την Μέση Ανατολή…

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ…

ΤΑΣΟ ΔΟΥΣΗ ΚΑΙ «ΕΙΚΟΝΕΣ»

Από την επίσκεψη του Τάσου Δούση με τις ΕΙΚΟΝΕΣ 1
Από την επίσκεψη του Τάσου Δούση με τις ΕΙΚΟΝΕΣ

Σε ένα από τα projact του αυτό το καλοκαίρι, τον βρίσκετε στο νέο 5αστερων ξενοδοχείο Tsamis Zante suites όπου μάλιστα πριν λίγες ημέρες τον επισκέφτηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Δούσης με την τηλεοπτική του παραγωγή «ΕΙΚΟΝΕΣ». Η επίσκεψη δεν ήταν τυχαία. Ο Τάσος Δούσης αφιέρωσε «ΕΙΚΟΝΕΣ» στον βραβευμένο Έλληνα chef ζητώντας να εξηγήσει πώς πέτυχε ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, να συνδυάσει όλες τις γαστρονομικές απαιτήσεις τουριστών και να τις «παντρέψει» με μια κουζίνα που μπορεί να παρασκευάζει τα… πάντα για τους… πάντες. ,

Ο Πατρινός chef κατόρθωσε να δημιουργήσει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα νέα εστιατόρια, μεταξύ αυτών ένα καθαρά αυτόνομο Vegan με όνομα Elaia (από τα πολύ, λίγα, «καθαρά» vegan εστιατόρια που υπάρχουν σε ξενοδοχεία σ’ όλη την Ελλάδα).

Παράλληλα παρέχει και το Fine dining, το εστιατόριο Marea, το οποίο επισκέφτηκε η τηλεοπτική παραγωγή απολαμβάνοντας μια καθαρά Ελληνική δημιουργική κουζίνα, βασισμένη σε τοπικά υλικά και με επτανησιακές «νότες».

Χωρίς, όμως, ο chef να λησμονεί τον τόπο του, την Πάτρα και την Αχαΐα, καθώς επέβαλε στο μενού και τις συνταγές του, υλικά προερχόμενα από πατρινούς και αχαιούς παραγωγούς. «Έχουμε έναν αστείρευτο πλούτο από την δική μας, την Αχαϊκή γη, που όχι απλώς πρέπει να τα αναδεικνύουμε αλλά τα έχουμε ανάγκη γιατί είναι από τα πιο θρεπτικά και ξεχωριστά προϊόντα για κάθε άνθρωπο», τονίζει ο ίδιος στην «Πολιτεία».

 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΤΟΥ

kentriki 2 1

Στα highlights του μενού του, βρίσκουμε έναν ολόφρεσκο ροφό φρικασέ! Με χειροποίητο ξινόχονδρο, χλωρέλα και μοσχολέμονο. Επίσης, το τοπικό αρνάκι σοφιγάδο των Ενετών, όπως χαρακτηριστικά το έχει ονομάσει ο Στάθης. Με Ζακυνθινά νεροκρέμμυδα. Και για επιδόρπιο, ένα «signature γλυκό του Κόκκαλη», καθαρά Αχαϊκής προέλευσης: Γαλακτομπούρεκο σιγοψημένο στο sous vide  με ένα σιρόπι που γίνεται από ζύμωση με ινβερτοάαχαρο και Τεντούρα Πατρινιά!

 

ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ,

ΙΤΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ…

kentriki 3 1 e1687439678850

Τα τελευταία χρόνια, ο Στάθης Κόκκαλης ήταν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Λεμεσό, όπου στα τρεισήμισι χρόνια που παρέμεινε εκεί, βραβεύτηκε, σε ισάριθμες χρονιές, με τρία βραβεία σαν καλύτερο steakhouse όλης της Κύπρου! Και με την «καλύτερη Διεθνή κουζίνα» από τα «Cyprus Awards». Βραβεύτηκε επίσης και από τους «Χρυσούς Σκούφους».

Είχαν προηγηθεί ταξίδια του στην Βόρεια Ιταλία, στην Ελβετία και αλλού στην Ευρώπη. Από παντού πήρε πράγματα, έμαθε, εκπαιδεύτηκε, αλλά και άφησε τα καλύτερα δημιουργήματα του. «Κάθε τόπος, κάθε ταξίδι, ήταν ένα μάθημα. Από παντού κάτι προσθέτεις. Ακόμα και οι αποτυχίες σου σε διδάσκουν. Αρκεί να θέλεις να μαθαίνεις από αυτές, άρα και να μην το βάζεις κάτω ποτέ, αλλά να προχωράς στον επόμενο στόχο σου, πιο βελτιωμένος και πιο έτοιμος από πριν…», σχολιάζει ο κ. Κόκκαλης.

Το μαχαίρι του σκαλισμένο από φίλο του 1
Το μαχαίρι του, σκαλισμένο από φίλο του

Αμέσως μετά το πέρασμα του στην Κύπρο, τον χειμώνα του 2023, γύρισε στην Ελλάδα (Αθήνα) με σκοπό όχι να μάθει αλλά να διδάξει την Μαγειρική. Πράγμα που κάνει με επιτυχία βοηθώντας τους νεότερους του κλάδου να μάθουν σωστά τα μυστικά της πιο δύσκολης «συνταγής», αυτής της επιτυχίας!

Και εκτός από διδάσκαλος, ίδρυσε και την δική του εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς και περιζήτητες στον κλάδο του. Μια εταιρεία που αναλαμβάνει μεγάλα projects ανά την Ελλάδα, στήνοντας και οργανώνοντας επιχειρήσεις εστίασης.

Όπως επισημαίνει, στην κουβέντα που κάναμε, «η όποια επιτυχία θέλει να εξασφαλίσει κάποιος, δεν εμποδίζεται από τίποτα και από κανέναν, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό. Αν έχεις πίστη σε εσένα και αγάπη σε αυτό που κάνεις, ο στόχος σου δεν θα μείνει ανεπίτευκτος», δηλώνει. Κι ίσως γι΄ αυτό και μόνο το μήνυμα του, να αξίζει κάθε αφιέρωμα…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20 1

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top