
“Τρέχουν” οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για να ολοκληρώσουν τις δεκάδες διορθώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια πριν το καταθέσουν στην Βουλή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πυρετωδώς όλο το Σαββατοκύριακο για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διατάξεις του στην τελική τους μορφή σήμερα, ώστε να κατατεθεί ως το βράδυ στην Βουλή.
Ο σχεδιασμός αυτός, εάν τηρηθεί, θα επιτρέψει την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη και την συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 με 14 Ιουλίου.
Ωστόσο, οι διορθώσεις είναι πολλές (λάθη σε προθεσμίες, διατάξεις που θέλουν αλλαγή, ανατροπές που προέκυψαν από την δημόσια διαβούλευση) καθώς τα άρθρα του νομοσχεδίου ξεπερνούν τα 340, οπότε είναι υπό αμφισβήτηση το αν θα τηρηθούν τελικά οι παραπάνω προθεσμίες.
Όλα αυτά ενώ οι αντιδράσεις για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ που εισηγείται ο νόμος συνεχίζονται με την Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) να καλεί τους συλλόγους της ανα την χώρα «σε αγωνιστική
ετοιμότητα» «προειδοποιώντας για απεργία/αποχή και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου», εάν τελικά το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή σήμερα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει και οι σύλλογοι διδασκόντων σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας.
Κατά τα άλλα στο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στην σύνθεση των νέων Συμβουλίων διοίκησης που εισηγείται (6μελη εκλεγμένα από καθηγητές του κάθε ΑΕΙ που θα επιλέγουν 5 εξωτερικά και όλοι μαζί τον πρύτανη και πρόεδρο του μεταξύ των 6 πρώτων), ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές σε μια σειρά άλλων ρυθμίσεων.
Μεταξύ αυτών θα αποσυρθεί η διάταξη που αναφερόταν στην μη νομιμοποίηση των διδασκόντων της βαθμίδας του επίκουρου καθηγητή, όπως και διατάξεις που απέκλεισαν τους αναπληρωτές καθηγητές από κάποιες θέσεις διοίκησης, τις οποίες μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνο οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές.
O ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία προσπάθεια υποβάθμισης του πανεπιστημίου. Πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη δημόσια διαβούλευση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
«Η κυβέρνηση επιλέγει σε νεκρό χρόνο, στο 93′ με όρους ποδοσφαιρικούς, να εισαγάγει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλη τη δομή και το πλαίσιο του δημοσίου πανεπιστημίου. Επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία» τόνισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή αυτή, την ώρα που υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, και ενώ είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει ημερομηνία εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού.
«Και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημά μας εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά σε συσσωρευμένα αδιέξοδα που οι πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει», σημείωσε. «Στο 93′ λοιπόν και από θέση οφσάιντ επιχειρεί να θέσει ένα πλαίσιο συνολικής αποδόμησης του δημοσίου πανεπιστημίου. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σθεναρή αντίσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να αναδείξουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι ήρθε για να ακούσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατατέθηκε όχι μόνο σε μια ύποπτη χρονική στιγμή αλλά και χωρίς ούτε την ελάχιστη διαβούλευση και συναίνεση των φορέων που είναι λειτουργοί στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Σχεδόν όλοι διαφωνούν. Οι Σύγκλητοι διαφωνούν, η Σύνοδος των πρυτάνεων διαφωνεί, οι σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν, γνωστοί επιστήμονες από το εξωτερικό υπογράφουν επιστολές διαμαρτυρίας, έφτασαν 1.000 υπογραφές. Πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση διαφωνεί. Μόνο ο Μητσοτάκης και Κεραμέως συμφωνούν και βλέπουν ότι όλα είναι καλά» είπε.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι αποτελεί επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών δομών του και τη μετάλλαξή του ώστε να προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.
«Αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις δύο μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Την ΕΒΕ, που άφησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων, ενώ θα είχαν δυνατότητα να είναι μέσα σε αυτά και όχι να αναζητούν την ακαδημαϊκή τους τύχη σε αμφιβόλου ποιότητας κολέγια είτε εντός είτε εκτός της χώρας. Η δεύτερη πληγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα σε κάποιες σχολές. Αντί να τα αντιμετωπίσει σε συνεργασια με τους ανθρώπους του πανεπιστημίου, προχώρησε στη λογική ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται πανεπιστημιακούς δασκάλους, όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους» επισήμανε. «Σε αυτές τις πληγές, έρχεται να προστεθεί και το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει ευρύτατη συσπείρωση φορέων και πολιτικών δυνάμεων για να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαρκή επίθεση και διαρκή απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. «Η κατασυκοφάντηση, η στοχοποίηση και η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πόσο ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις είναι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και προσθέτοντας ότι βασικός παράγοντας σ’ αυτό είναι τόσο η δημοκρατική δομή της διοίκησής τους όσο και οι εξαιρετικές επιδόσεις καθηγητών και φοιτητών.
«Αυτό που χρειάζεται όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά η χώρα και η οικονομία είναι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, να δημιουργήσουμε όρους ώστε νέοι υψηλά εξειδικευμένοι θα βρίσκουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την ελληνική παραγωγική δομή και όχι να έχουμε brain drain» είπε.
«Αντί να δαπανά 7,5 δισ. σε ημετέρους για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει σημαντικά τους πόρους για τα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει σε βάθος τετραετίας να διπλασιαστούν οι πόροι των ΑΕΙ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
ΤΟ ΚΚΕ
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση που σκοπεύει να προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, παρά την πλήρη απόρριψη του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από τη συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σημειώνει πως «η προειδοποιητική απεργία της Τρίτης 5 Ιουλίου καθώς και άλλες κινητοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί από Συλλόγους Μελών ΔΕΠ και ΠΟΣΔΕΠ είναι το πρώτο αγωνιστικό βήμα του πανεπιστημιακού κινήματος απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ
“Ο νόμος-πλαίσιο της ΝΔ επιχειρεί επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από:
- Το επιχειρηματικού τύπου μοντέλο αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, μέσω των Συμβουλίων Διοίκησης και της υποβάθμισης του ρόλου των ακαδημαϊκών οργάνων.
- Την αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά “εκπαιδευτικών προϊόντων”, ξενόγλωσσων, χειμερινών, θερινών, κατάρτισης, κλπ.
- Την άρση της μονιμότητας των επίκουρων καθηγητών. Την εισαγωγή νέων μορφών ελαστικής απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές με κύρια πηγή χρηματοδότησης την …αυτοχρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων! Σε συνδυασμό με τους νέους “κόφτες” της κρατικής χρηματοδότησης ανοίγει ο δρόμος ώστε κάθε ΑΕΙ να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού του από τα έσοδά του.
- Την προβλεπόμενη αντικατάσταση κάθε ακαδημαϊκού/επιστημονικού κριτηρίου για την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση ακαδημαϊκών μονάδων με κριτήρια που ανάγονται στους εμπορικούς νόμους προσφοράς – ζήτησης.
- Τα αγοραία κριτήρια για την επιστημονική εξέλιξη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, την προώθηση του πρότυπου καθηγητή – επιχειρηματία αντί του καθηγητή – ερευνητή – δασκάλου.
- Τη διάλυση του ενιαίου επιστημονικού χαρακτήρα των σπουδών, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, τον εξοστρακισμό της διδακτικής επάρκειας από τις βασικές σπουδές.
- Το αυταρχικό πλαίσιο ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής με νέες πειθαρχικές διατάξεις και την υπονόμευση της λειτουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων, την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.
- Την επέκταση του σημερινού νομικού πλαισίου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας πτυχίων κολεγίων και Πανεπιστημίων εξωτερικού.
- Την πλήρη εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.
Η δύναμή μας βρίσκεται στους Συλλόγους μελών ΔΕΠ, στη συμπόρευσή μας με το φοιτητικό κίνημα, με τους ερευνητές και διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ. Καμία αναμονή, καμία ταλάντευση, το νομοθέτημα που ετοιμάζεται απορρίπτεται στο σύνολό του!”