Kαμία διάθεση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως κατέστη σαφές από την εξαιρετικά σκληρή ομιλία του σε συνέδριο για τα 50 χρόνια ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό στη συνέντευξη του στο «Βήμα» που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα της διαγραφής του.
Τούτων δοθέντων, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως καταλήγει στην επιλογή της αποχής, όπως έκανε πριν από λίγες μέρες στην ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό. Ο κ. Σαμαράς είναι παλαιός κοινοβουλευτικός, καθώς εξελέγη πρώτη φορά το μακρινό 1977 και δεν συνηθίζει να απουσιάζει σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ο ίδιος όμως εμφανίζεται απογοητευμένος και για τον τρόπο, με τον οποίον διεξάγεται η συζήτηση αυτές τις μέρες, ιδίως λόγω των άδειων εδράνων. Μένει, πάντως, να αποφασιστεί, αν θα μιλήσει στη διαδικασία.
Στον απόηχο της ομιλίας του, συνεργάτες του στέκονται ιδιαίτερα στο ερώτημα που έθεσε στην κυβέρνηση ως προς το περιστατικό στην Κάσο και ειδικά ως προς το αν το ιταλικό Ievoli Relume ενημέρωσε τον σταθμό της Αττάλειας για την πόντιση καλωδίων, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν διόλου τυχαίο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν ρώτησε, αν το ιταλικό ερευνητικό πήρε άδεια, αλλά αν ενημέρωσε για τις ενέργειες του.
Σημειωτέον, παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος δεν έχει εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών για τον προϋπολογισμό και έχει αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται από μέρους του ζήτημα να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.