Στην εποχή του κορωνοϊού ξεχάσαμε τον Αντικαπνιστικό, όχι όμως και οι αρχές -Το πρόστιμο στο καφέ της Έλληνος Στρατιώτη

Facebook
Twitter
Συνήθως προσπερνάμε το γεγονός ότι στα καταστήματα δεν ισχύουν μόνο τα υγειονομικά μέτρα,στα οποία λόγω πανδημίας έχει επικεντρωθεί η προσοχή όλων μας. Ισχύει και ένας άλλος, παλαιότερος, νόμος, ίσωςεν πολλοίς ξεχασμένος από ορισμένους όχι όμως και από τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της αστυνομίας και του ΕΟΔΥ που βγαίνουν για να επιθεωρήσουν την αγορά.

Είναι ο «Αντικαπνιστικός Νόμος» που απαγορεύει ρητά το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, κι όχι μόνο, και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα τόσο στους παραβάτες θαμώνες των καταστημάτων, όσο φυσικά και στους ιδιοκτήτες τους.

Και το λέμε,διότι εάν ελέω πανδημικής κρίσης έχει ατονήσει η δημόσια συζήτηση και η δημόσια ενημέρωση ως προς τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αυτήν την παράβαση, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφονται παραβάσεις και δεν «πέφτουν» πρόστιμα στην αγορά.

ΝΟΜΙΖΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΓΡΑΦΑΝ ΓΙΑ… ΜΑΣΚΑ

Μια τέτοια περίπτωση ακριβώς μας θύμισε ο ιδιοκτήτης καφέ στην Έλληνος Στρατιώτη περιγράφοντας μας την δική του περίπτωση που έλαβε χώρα προ 10ημέρου, όταν κλιμάκιο αστυνομικών πέρασε έξω από το μαγαζί του εντοπίζοντας πελάτη που κάπνιζε. Μάλιστα στεκότανόρθιος εντός του μαγαζιού αλλά με το χέρι τουπαρατεταμένοκαι το τσιγάρο προς τα έξω, μέσα από την τζαμαρία.

Στην είσοδο των δύο αστυνομικών κανείς δεν σκέφτηκε το τσιγάρο (πλην των ένστολων). Ειδικά ο καπνιστής θαμώνας που μάλιστα έσπευσε να ανεβάσει λίγο πιο πάνω τη μάσκα του για να δείξει πως την έχει (έστω και μισο-φορεμένη) και έδειξε να… πέφτει απ’ τα σύννεφα όταν οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι δεν επρόκειτο να του επιβάλλουν πρόστιμο για τη μάσκα αλλά για το τσιγάρο! Το ίδιο και ο επαγγελματίας που επίσης επλήγη από την προβλεπόμενη χρηματική ποινή.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Θυμίζουμε ότι ο αναθεωρημένος νόμος 4633/2019 που έπληξε τους μερακλήδες καπνιστές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Οκτωβρίου του 2019 και αφορούσε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Ο Νόμος προϋπήρχε και από το 2010 απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, δεν είχε όμως αρχίσει να εφαρμόζεται αυστηρά. Όσο για τα πρόστιμα που προβλέπονται, θυμίζουμε ότι σε μαγαζιά κάτω των 10 τ.μ. επιβάλλονται 100 ευρώ για τον πελάτη και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη (για την 1η φορά) ενώ για μεγαλύτερα καταστήματα η επιβάρυνση σε βάρος του επαγγελματία εκτινάσσεται στα 2.000 ευρώ και όλα τα ποσά αυξάνονται αναλογικά για κάθε πρόσθετη όμοια παράβαση.

«ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Όπως περιγράφουμε και σε άλλο ρεπορτάζ για την εστίαση (στη σελίδα 4) οι επαγγελματίες του κλάδουυποδεικνύουν και αυτόν τον παράγοντα ως εξίσου σημαντικό για την αναδουλειά από την οποία μαστίζονται οι επιχειρήσεις.

«Δεν είναι μόνο τα υγειονομικά μέτρα. Αυτά θα ‘λεγα ότι είναι το λιγότερο κακό ιδίως για τα καφενεία. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί καπνιστές πελάτες μας δεν έρχονται επειδή δεν μπορούν να καθίσουν έξω με τόσο κρύο», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του καφέ στο οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top