ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η εταιρεία που έκανε τον Στιβ Τζομπς δισεκατομμυριούχο, δεν είναι αυτή που νομίζετε

Facebook
Twitter
3 Φεβρουαρίου 1986
Από το iPod, το iPhone και το iPad έως το Mac, το όνομα του Στιβ Τζομπς έχει γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και των επαναστατικών προϊόντων που άλλαξαν για πάντα τις ζωές μας και τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Όμως τα προϊόντα της Apple δεν ήταν αυτά που έκαναν τον οραματιστή συνιδρυτή της δισεκατομμυριούχο. Ο Στιβ Τζομπς μπήκε στο κλαμπ των κροίσων εξαιτίας ενός deal που έκλεισε στις 3 Φεβρουαρίου του 1986.

Ήταν η εποχή που είχε εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρεία και μία κάπως σκοτεινή περίοδος στην ιστορία της ζωής του. Τον καιρό εκείνο, ο Τζομπς εστίασε στην ίδρυση της εταιρείας NeXT Computer και σαν μια δεύτερη ασχολία, αγόρασε από την εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη των Star Wars, George Lucas, την μονάδα γραφικών Pixar.

Ήταν αυτό το deal των 5 εκατ. δολαρίων (συν άλλα 5 εκατ. που δεσμεύτηκε να ρίξει για τη χρηματοδότηση της εταιρείας στην πορεία) που τον έκανε δισεκατομμυριούχο, στις 29 Νοεμβρίου του 1995, όταν η Pixar μπήκε στο χρηματιστήριο, έπειτα και από την επιτυχία του Toy Story.

Μετά το IPO, ο Τζομπς τηλεφώνησε στον φίλο του και συνιδρυτή της Oracle, Λάρι Έλισον –ο οποίος είχε ήδη μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. «Έλα Λάρι. Το κατάφερα», του είπε.

To 2006, ο Τζομπς θα πουλούσε την Pixar στην Walt Disney Company αντί ποσού που ξεπέρασε τα 7 δισ. δολάρια. Έτσι, έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Disney, με ποσοστό 7%.

Όταν πέθανε, το 2011, ο ιδρυτής της Apple είχε περιουσία 10,2 δισ. δολαρίων.

Είχε πάντα κέφια τις Παρασκευές 

Τα χρόνια εκείνα, ο Στιβ Τζομπς αφιερώθηκε κυρίως στην NeXT, την οποία τελικά πούλησε στην Apple στα τέλη του 1996, κάνοντας έτσι τη θριαμβευτική του επιστροφή στην εταιρεία.

Στον λίγο χρόνο που περνούσε στην Pixar, έδειχνε ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του στην Apple.

Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι της Pixar δεν βίωσαν ποτέ την κακή πλευρά του Τζομπς, ο οποίος ήταν κατά κοινή ομολογία των περισσοτέρων, ένα δύσκολο αφεντικό.

Έχοντας αφήσει την day-to-day διαχείριση της εταιρείας σε άλλους, εμφανιζόταν στα γραφεία της Pixar μία φορά την εβδομάδα, κατά κανόνα τις Παρασκευές. Δεν παρέλειπε, βέβαια, να βλέπει τις νέες ταινίες της πριν κυκλοφορήσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες και να παρευρίσκεται στις απονομές των Όσκαρ, κάθε φορά που η Pixar ήταν υποψήφια για βραβείο.

i-etaireia-poy-ekane-ton-stiv-tzomps-disekatommyrioycho-den-einai-ayti-poy-nomizete0

Και όπως φαίνεται, πραγματικά απολάμβανε τον χρόνο που περνούσε στην Pixar, αφού οι υπάλληλοί της γνώρισαν έναν ευγενικό και υποστηρικτικό Τζομπς. Ο εκρηκτικός CEO που συνήθιζε να κατσαδιάζει δημοσίως τους εργαζομένους του δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή του στην Pixar. Εκεί, ο επιχειρηματίας ήταν πρόθυμος να ακούσει, ενώ οι όποιες συστάσεις είχε να κάνει, γίνονταν κατ΄ ιδίαν, πίσω από κλειστές πόρτες.

Σύντομα, άτομα που δούλευαν για αυτόν κατάλαβαν ότι το «αφεντικό» είχε κέφια τις Παρασκευές. Όπως γράφει το βιβλίο «Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart Into a Visionary Leader», στενοί του συνεργάτες φρόντιζαν όταν είχαν κάτι νέο να του παρουσιάσουν, να κλείσουν το ραντεβού μαζί του την Παρασκευή.

«Πάντα χαιρόμασταν όταν είχαμε ραντεβού με τον Στιβ την Παρασκευή. Γιατί η Παρασκευή ήταν η μέρα που βρισκόταν στην Pixar και εκεί είχε πάντα καλή διάθεση», ομολόγησε χρόνια αργότερα ο Άντι Ντρέιφους, ένας πρώην σχεδιαστής της Apple.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top