Η ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής 2026 ανέδειξε εκ νέου το πρόβλημα των αδιάθετων θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς συνολικά περίπου 10.000 θέσεις έμειναν κενές στα ελληνικά πανεπιστήμια, εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και των χαμηλών προτιμήσεων σε συγκεκριμένα τμήματα.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην τέταρτη θέση πανελλαδικά ως προς τον συνολικό αριθμό κενών, καθώς 787 θέσεις παρέμειναν ακάλυπτες, διαμορφώνοντας το ποσοστό κάλυψης στο 85%. Περισσότερα κενά συγκέντρωσαν μόνο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1.047), το ΕΚΠΑ (1.029) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (984), ενώ ακολουθεί το ΑΠΘ με 751 αδιάθετες θέσεις.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η μεγαλύτερη απόκλιση καταγράφεται στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με 137 κενά, στο Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι με 115, στο Τμήμα Φυσικής στην Πάτρα με 113, καθώς και στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, όπου σημειώθηκαν 106 κενές θέσεις με μόλις έναν εισακτέο.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


