ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

Διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% -που ήταν και το ιστορικό υψηλό από την είσοδο στη ζώνη του ευρώ– τον Σεπτέμβριο.

πληθωρισμος

Νέα επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (30.11.2022) η Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% -που ήταν και το ιστορικό υψηλό από την είσοδο στη ζώνη του ευρώ– τον Σεπτέμβριο.

Και στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε για το Νοέμβριο στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε κυρίως από μικρότερη αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, που παρουσίασαν οι τιμές στην ενέργεια. Έτσι σύμφωνα τα στοιχεία από αύξηση 41,5% που ήταν τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 34,9%.

Η μεγάλη ανησυχία πλέον προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13,6% τον Νοέμβριο, που αποτελεί και την μεγαλύτερη αύξηση ιστορικά σε έναν μήνα.

inflation eurostat november1 inflation eurostat november2

Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Λετονία με 21,7%, στην Λιθουανία με 21,4% και στην Εσθονία με το ίδιο ποσοστό. Αντίθετα τον χαμηλότερο έχει η Ισπανία με 6,6%, η Γαλλία με 71,% και η Μάλτα με 7,2%.

inflation eurostat november

Να σημειωθεί τέλος ότι μόνο πέντε χώρες έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα.

You may also like

Comments are closed.