ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Στο «κόκκινο» η εστίαση για σ/ν και τέλη – Φόβοι για λουκέτα σε παραλιακά

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)

Καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνταν σε αιγιαλό δεν θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν φέτος, δηλώνει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) διά του Προέδρου του κ. Τάσου Γιατρά εξ αφορμή του σ/ν που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και αφορούσε στη χρήση του αιγιαλού. «Δεν θα ανοίξουν καν», ξεκαθάρισε ο κ. Γιατράς.

Συνδέοντας μάλιστα το θέμα αυτό με το θέμα των προϋπολογισμού του Δήμου Πατρέων για τα τέλη στα καταστήματα, προέβη στην γνωστοποίηση μιας αντιφατικής κατάστασης, αφού, όπως υπογράμμισε, ο Δήμος αυξάνει τέλη για παραλίες προσδοκώντας να εισπράξει περισσότερα χρήματα, μόνο που στο μεταξύ και με βάση το σ/ν, τα καταστήματα αυτά ούτε καν θα ανοίξουν, οπότε άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια άτοπη και αβάσιμη εντελώς δημοτική προσδοκία.

Ο κ. Γιατράς εξήγησε τα εξής:

1 εστιαση γιατρας 2

«Στον προϋπολογισμό του Δήμου για πρώτη φορά ορίζεται τιμή για πολυσύχναστες παραλίες. Να ενημερώσω λοιπόν τη δημοτική αρχή ότι αυτές οι ‘πολυσύχναστες’ παραλίες δεν θα έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με βάση το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς». Και πρόσθεσε:

«Προϋπολογίζει, δηλαδή, ο Δήμος Πατρέων έσοδα τα οποία δεν θα λάβει». Για να καταλήξει στο εξής οξύμωρο που ίσως συμβεί: «όταν θα κλείσουν αυτά τα καταστήματα πιθανώς να έχουμε και ανακοινώσεις συμπαράστασης… υπέρ των καταστημάτων κ.λπ.».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιατράς άσκησε κριτική επί της πρακτικής, ότι δηλαδή, ενώ ήταν γνωστή η έλευση στη Βουλή του σ/ν για τον αιγιαλό και του κινδύνου να τεθούν εκτός λειτουργίας πολλά παραλιακά μαγαζιά, εν τούτοις αντί να τηρήσει στάση αναμονής, προχώρησε στην οριοθέτηση τιμής και μάλιστα αυξημένης περαιτέρω λόγω του χαρακτηρισμού «πολυσύχναστη» παραλία…

 Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ

Βέβαια το άλλο μέγα «μέτωπο» της εστίασης, αφορά το πρόσφατο θέμα που ξέσπασε με την αύξηση των τελών εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, θέμα για το οποίο υπήρξε άμεση αντίδραση των καταστηματαρχών με ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη. Αυτό που τόνισε μιλώντας στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ είναι ότι:

«Η ανακοίνωσή μας που εκδώσαμε την περασμένη εβδομάδα ως ΣΚΕΑΝΑ, μπορώ να σας πω πως ήταν και μετριοπαθής σε σχέση με τις οχλήσεις που έχουμε δεχθεί, οχλήσεις με έντονη αγανάκτηση, από εκατοντάδες συναδέλφους».

Για να επισημάνει ότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι πέρα από κάθε λογική. Κι ότι: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η δημοτική αρχή στοχοποιεί τον κλάδο, έρχεται στη μικρή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα όρια του Δήμου της Πάτρας και την επιβαρύνει με κόστη τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ‘σηκώσει’ ο ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Αιτιολογεί μάλιστα το εξής ο κ. Γιατράς. Ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης προφανώς και αντιλαμβάνονται την ύπαρξη μιας κακής κατάστασης, «άλλωστε όλοι περιμέναμε κάποιες αυξήσεις», αλλά διευκρινίζει ότι: «μία αύξηση στο τριπλάσιο ή στο υπερδιπλάσιο, κάτι που αφορά το 90% των περιπτώσεων, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε φυσικά το είχε υπολογίσει κανείς εξ ημών».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top