ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Στο προσκήνιο τα άρματα μάχης Leopard

Facebook
Twitter

Το σχέδιο για γραμμή παραγωγής των γερμανικής τεχνολογίας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx και συντήρησης των κυρίων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα θα παρουσιάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η παρουσίαση του σχεδίου λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στην Αθήνα (26-27 Οκτωβρίου) έχει ως στόχο να καταστεί σαφές ότι στην Αθήνα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει βούληση για προώθηση ενός προγράμματος που θα φέρει τις δύο χώρες σε στενή αμυντική συνεργασία για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια. Πάντως, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες.

Τους τελευταίους μήνες από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας γίνεται εντατική προσπάθεια να γεφυρωθούν διάφορα σοβαρά διαδικαστικά ζητήματα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για το θέμα, ανταποκρινόμενος κυρίως στην εκφρασμένη ανάγκη του ΓΕΣ για ΤΟΜΑ, προκειμένου –επιτέλους– να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα Μ-113. Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας συμφωνίας (αναβάθμισης των Leopard και προμήθειας των Lynx) θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ των 3,1 και 3,4 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται σε αυτά το κόστος πιθανού συμψηφισμού ή συμβιβασμού με τις δικαστικές διαφορές που έχει ήδη το ελληνικό Δημόσιο με την KMW. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκαν, πάντως, και ευκολίες αποπληρωμής σε περίπτωση που μια τέτοια συμφωνία καταστεί εφικτή.

Τους σχεδιασμούς της Αθήνας θα παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ επίκειται η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Το ζήτημα έχει, πρωτίστως, γεωπολιτική διάσταση, καθώς στα εξοπλιστικά των τελευταίων χρόνων η Γερμανία έχει μείνει σε σημαντικό βαθμό εκτός, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να αποτελούν τις δύο βασικές χώρες με τις οποίες η Αθήνα έχει κάνει συμφωνίες. Αν και η ατζέντα των συνομιλιών δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή, δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες, στο πλαίσιο των επαφών τους, να υπογράψουν και κάποιο μνημόνιο ή δήλωση προθέσεων για την πιο στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γερμανίας στον τομέα της άμυνας. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ανακοινωθεί η πρόθεση της Γερμανίας να προμηθεύσει 100 ακόμα ΤΟΜΑ τύπου Marder την Ελλάδα. Πάντως και χθες από το Βερολίνο (όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια με την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ) εκφράστηκε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ κάποια δυσαρέσκεια για τις τουρκικές απειλές. «Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία», είπε ο κ. Μπούχνερ.

Κατά ορισμένες πηγές, η διαπραγμάτευση με τις γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη λόγω και των προσώπων που αρχικά εμφανίστηκαν να τις εκπροσωπούν. Επιπλέον, εκκρεμούν στα δικαστήρια μια σειρά από αγωγές του Δημοσίου για αποζημιώσεις κατά KMW και Rheinmetall για καθυστερήσεις και μη τήρηση προδιαγραφών και για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων εγκληματικής δραστηριότητας (με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία), αλλά και, αντιστρόφως, προσφυγές των Γερμανών σε διαιτητικό δικαστήριο. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν και προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο των αρμάτων μάχης στον σύγχρονο πόλεμο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και επισήμως δεν αφέθηκε κάποια αιχμή, είναι απολύτως σαφές ότι στην Αθήνα υπάρχει ενόχληση για την απόφαση του κ. Γκαντζ να αναβάλει την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, λίγο προτού ανακοινώσει τη μετάβασή του στην Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top