ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών όσοι δεν έχουν POS και δεν διασύνδεσαν τις ταμειακές τους

Facebook
Twitter
POS-4

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωμένες να προμηθευτούν POS και να προχωρήσουν στην διασύνδεσή του με την ταμειακή τους μηχανή. 

Εφόσον, εντοπιστούν από τις αρχές να μην έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές καθορίστηκαν από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τότε κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Πότε λήγουν οι προθεσμίες για διασύνδεση και POS

Ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, ιδιαίτερα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στις εποχικές επιχειρήσεις των νησιών, οι οποίες από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους υποχρεούνται να έχουν συνδέσει τα ταμειακά συστήματα με τα POS.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες έχουν ως εξής:

  • Σχεδόν, 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή POS πρέπει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου να τα αντικαταστήσουν και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
  • Επιχειρήσεις με λογισμικό ERP πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου, εφόσον έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό.
  • Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.
  • Σχεδόν, 3.000 επιχειρήσεις στον Τειρεσία θα μπορούν να αποκτήσουν POS έως το τέλος του 2025, χωρίς απόρριψη από τους παρόχους πληρωμών.

Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για απλογραφικό και έως 20.000 ευρώ για διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για μικρές επιχειρήσεις σε μικρούς οικισμούς και νησιά.

Προθεσμίες και για τα συστήματα άμεσων πληρωμών

Επιπλέον, όλοι οι επαγγελματίες πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου 2024, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023, λήγει η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να παράσχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους πελάτες τους.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμμορφωθούν έγκαιρα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και 1.500 ευρώ, τα οποία προβλέπει η νομοθεσία.

Μάλιστα, ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα.

Να θυμίσουμε ακόμη πως οι υπόχρεοι που δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top