ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κλιμάκωση των εχθροπραξιών: Έληξε ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Facebook
Twitter
Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο έληξε νωρίτερα μετά από σχεδόν έξι ώρες, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο συναγερμός ξεκίνησε στις 6.47 π.μ. τοπική ώρα και έληξε στις 12.25 μ.μ.

Από τον Ουκρανό βουλευτή, Roman Hryshchuk:

Το γερμανικό προξενείο χτυπήθηκε από ρωσική πυραυλική επίθεση

Το κτήριο που στεγάζει το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο επλήγη από ρωσική πυραυλική επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Taras Mishchenko του Mezha.Media γράφει ότι αν και το προξενείο στεγαζόταν στο κτήριο, δεν λειτουργεί από τον Φεβρουάριο.

Μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις

Τα ρωσικά αντίποινα μετά από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν από το πρωί το Κίεβο και έξι ακόμη πόλεις – το Ζιτομίρ, το Χμελνίτσκι, το Ντνίπρο, το Τερνοπίλ, την Λβιβ και το Μικολάιβ.

Οι εν λόγω επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους αδιευκρίνιστο ακόμη αριθμό νεκρών και τραυματιών, με τις πρώτες πληροφορίες για το Κίεβο να κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς και 24 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς περνάνε οι ώρες.

Στον πόλεμο με τη Ρωσία η Λευκορωσία
LUKASENKO
Φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Λευκορώσο ομόλογό του
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιδείνωση της έντασης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Reuters αναφέρει ότι το πρακτορείο επικαλείται τον Λουκασένκο να λέει ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti αναφέρει πως ο Λουκασέντο δήλωσε: «Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τα έγγραφά μας. Εάν το επίπεδο απειλής φτάσει στο τρέχον επίπεδο, όπως είναι τώρα, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την ομαδοποίηση πολιτειακών ενώσεων».

Απάντηση Κουλέμπα σε Πούτιν: Δεν προκλήθηκε, είναι απελπισμένος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απάντησε στις τελευταίες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν «προκλήθηκε» να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν επιτίθεται στην Ουκρανία επειδή είναι «απελπισμένος» και χρησιμοποιεί «πυραυλικό τρόμο για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια σειρά από tweets.

Ο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση για περισσότερα συστήματα αεράμυνας στον απόηχο του καταστροφικού κύματος επιθέσεων σε εθνικό επίπεδο που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας καλεί την ΕΕ να τερματίσει όλες τις τουριστικές βίζες για τους Ρώσους

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Krišjānis Kariņš, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν όλες τις τουριστικές βίζες για τους Ρώσους, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο Kariņš απέρριψε την ιδέα ότι το να επιτραπεί στους Ρώσους να αποφύγουν το σχέδιο εισόδου στην ΕΕ θα ήταν ένας τρόπος για να αποδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις του Κρεμλίνου. Είπε ότι είναι κατανοητό ότι πολλοί άνδρες δεν θα ήθελαν «να πάνε να πολεμήσουν και πιθανότατα να πεθάνουν στην Ουκρανία» και αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «δυνητικό τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που προέρχεται από τη Ρωσία», αλλά υποστήριξε ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Νομίζω ότι οι πολιτικοί διαφωνούντες έχουν ήδη φύγει ως επί το πλείστον. Τότε θα υπάρξουν οικονομικοί οπορτουνιστές, πολλοί, πολλοί άλλοι λόγοι και άνθρωποι με άγνωστα πιστεύω».

Η Λετονία, μαζί με την Πολωνία, τους δύο γείτονές της στη Βαλτική και τη Φινλανδία, έχει κλείσει για τους Ρώσους τουρίστες και παροτρύνει την υπόλοιπη ΕΕ να κάνει το ίδιο, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Επικοινωνία Κουλέμπα-Τσαβούσογλου: Η Τουρκία στηρίζει την Ουκρανία

Επικοινωνία με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι ο τελευταίος «καταδίκασε έντονα τα ρωσικά πλήγματα και επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία».

Η Τουρκία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που απελευθέρωσε αποκλεισμένα λιμάνια, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Δανία: Ανεξήγητη γενική διακοπή ρεύματος στο νησί Μπόρνχολμ

Ανεξήγητη γενική διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο στο οποίο σημειώθηκε η καταγγελλόμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική, ανακοίνωσε σήμερα η πάροχος εταιρεία ηλεκτρισμού Energinet.

Η δανέζικη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, σημείωσε ότι πιστεύει πως η βλάβη προέρχεται από το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει τη νήσο αυτή των 40.000 κατοίκων με την υπόλοιπη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά με βεβαιότητα τα ακριβή αίτιά της.

«Υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού και το Μπόρνχολμ δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα από τις 07:50 (08:50 ώρα Ελλάδος)», διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της Energinet.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από το (υποθαλάσσιο) καλώδιο, αλλά μπορεί σαφώς να οφείλεται και σε άλλο τμήμα του συστήματος», διευκρίνισε.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Μπόρνχολμ αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα το μεσημέρι χάρη στα τοπικά μέσα παραγωγής.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

«Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί αποτελούν βάρβαρη πράξη και έγκλημα πολέμου», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε μαζί σου, Ουκρανία!».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.

«Αυτό είναι εγκληματικό. Θα λογοδοτήσουν. Η Ουκρανία θα κερδίσει. Η Ευρώπη δεν θα κοιτάξει αλλού», κατέληξε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έστειλε ένα μήνυμα που λέει στους Αμερικανούς πολίτες να πάνε σε καταφύγια και να φύγουν από την Ουκρανία τώρα οδικώς με ιδιωτικά μέσα, εάν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά της μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, καθώς και των κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κίεβο και αλλού. Τα συνεχιζόμενα χτυπήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση τη Δευτέρα.

«Η κατάσταση ασφαλείας σε ολόκληρη την Ουκρανία είναι εξαιρετικά ασταθής και οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν χωρίς προειδοποίηση. Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για την ασφάλεια», προσθέτει.

Ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ένα κύμα επιθέσεων με πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα σε ουκρανικές πόλεις από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα το πρωί είχαν στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας και ότι η Ρωσία επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Το πρωινό είναι δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Δεκάδες βλήματα, ιρανικά «Σαχέντ». Έχουν δύο στόχους: Ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν σε καταφύγια. «Μείνετε σε καταφύγια σήμερα. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας. Και να θυμάστε πάντα: η Ουκρανία ήταν εδώ προτού εμφανιστεί αυτός ο εχθρός, η Ουκρανία θα είναι εδώ μετά από αυτόν», είπε.

Ουκρανικός στρατός: Τουλάχιστον 75 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε συνεχιζόμενη επίθεση

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας δήλωσε ότι 75 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί μέχρι στιγμής στο κύμα επιθέσεων σήμερα το πρωί.

Ο στρατηγός Valerii Zaluzhnyi ανέφερε στο Twitter ότι 41 από αυτούς εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική άμυνα.

Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να επαληθεύσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά πολλοί ξένοι ανταποκριτές στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν γίνει μάρτυρες και έχουν ακούσει αρκετές εκρήξεις στο Κίεβο σήμερα το πρωί, με αναφορές για πολλές περαιτέρω εκρήξεις να έρχονται από άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Εκδίκηση υπόσχεται το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό περιοχές στην Λβιβ

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανακοίνωσε πως μετά την ρωσική επίθεση τμήματα της πόλης έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό.

Όπως είπε στο Telegram ότι γεννήτριες είναι σε αναμονή ενώ ξεκίνησε και η αποκατάσταση για την παροχή νερού.

Στους δρόμους δεν λειτουργεί επίσης το ένα τρίτο των φωτεινών σηματοδοτών, ενώ όταν λήξει ο εναέριος συναγερμός, οι Αρχές θα είναι σε ετοιμότητα για να κατευθύνουν την κυκλοφορία, διαβεβαίωσε ο Andriy Sadovyi.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top