Στρεπτόκοκκος: Οδηγίες προστασίας μετά τα περιστατικά σε σχολικές μονάδες της Πάτρας

Facebook
Twitter
ster,odhg

Ανησυχία επικρατεί μετά την αύξησης των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε μικρά παιδιά.

Υπενθυμίζεται πως περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 10 νηπιαγωγεία της Πάτρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας για τα περιστατικά στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε σχολικές μονάδες

Όπως αναφέρεται:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε σχολικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και της περιοχής μας. Με αφορμή την ανησυχία που εύλογα προκαλείται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και οι οικείες Περιφερειακές Ενότητες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενημερώνουν για τα εξής:

Τι είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος (GAS):

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α (Group A Streptococcus – GAS) είναι βακτήριο που προκαλεί κυρίως ήπιες λοιμώξεις (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις), ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις (διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη – iGAS). Ένα ποσοστό ατόμων φέρουν το βακτήριο στον φάρυγγα ή το δέρμα τους χωρίς να νοσούν, αποτελώντας έτσι υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια από τις εκκρίσεις ασθενών, την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών και την επαφή με υγιείς φορείς του βακτηρίου. Η μετάδοση γίνεται πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν παρά από υγιείς φορείς.

Σε περίπτωση εμφάνισης ενός ή περισσότερων κρουσμάτων σε σχολική τάξη ή μονάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, συστήνει:

  • Το παιδί που νοσεί παραμένει στο σπίτι, τουλάχιστον για 24-48 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής.
  •  Αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής: τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων (π.χ. μπουκάλια, παιχνίδια, ποτήρια).
  •  Συστηματικός αερισμός των αιθουσών.
  •  Ενίσχυση του καθημερινού καθαρισμού των αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων με τα συνήθη απορρυπαντικά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι απολυμάνσεις με ειδικά συνεργεία, είναι περιττές και μη τεκμηριωμένες επιστημονικά. Επίσης, το κλείσιμο σχολικών μονάδων ή τμημάτων αποτελεί σοβαρό μέτρο Δημόσιας Υγείας, και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας

Τέλος, είναι σημαντικό να δίδεται η δέουσα προσοχή και σε άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται τα παιδιά, εκτός των σχολικών μονάδων, όπως παιδικά πάρτυ, οικογενειακές συγκεντρώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου επισημαίνει ότι η ψύχραιμη αντιμετώπιση και η προσήλωση στα τεκμηριωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, διασφαλίζουν την υγεία των μαθητών και της σχολικής κοινότητας. Η Περιφέρεια παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή