ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κ.ΣΒΟΛΗΣ | Τι απαντά σε όσους τον θέλουν υποψήφιο Δήμαρχο στην Πάτρα: “Τον πρώτο λόγο έχει ο Ν. Παπαδημάτος”

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Με σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” ο Ιατρός Κωνσταντίνος Σβόλης ξεκαθαρίζει το τοπίο για το αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων όπως πολλοί του προτείνουν.

Ξεδιπλώνει το όραμα του για την Πάτρα αναπτύσσοντας τη σκέψη του για μια Ανθρωποκεντρική πολιτική. Τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με τον υγιή ιδιωτικό τομέα και λέει πως “Δήμαρχος δεν είναι απλός διαχειριστής αλλά εκείνος που επιδιώκει την ευμάρεια των πολιτών”.

 Καταλήγει στη φράση: “Πρέπει να θεωρήσουμε τον Δήμο Πατρέων σαν το μεγάλο μας σπίτι”.

Ο κ. Σβόλης έχει επιδείξει αξιοθαύμαστο ζήλο στα θέματα της πόλης, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους, ενώ έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που αφορούν συμπολίτες με αδυναμία κάθε μορφής.

Ο Καρδιολόγος είναι ένα από τα ξεχωριστά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τηςπόλης (εκλεγμένος με την παράταξη «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ») και το επίπεδο του έχει αποτελέσει αφορμή για πολλούς να τον θεωρούν ακόμα και ιδανική περίπτωση υποψηφίου Δημάρχου.

Με τον ίδιο να απαντά ευθέως σήμερα στην «Πολιτεία» ότι τέτοιο ενδεχόμενο είναι «ελκυστικό» αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο νυν επικεφαλής Νίκος Παπαδημάτος.

 

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ως Ιατρός, οι υποχρεώσεις πολλές.  Αλλά τι σας ώθησε να αφιερώσετε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο στα δημοτικά πράγματα;

Τόσο η άσκηση του λειτουργήματος της ιατρικής όσο και η ενασχόληση με τα κοινά απαιτούν πράγματι χρόνο, αν πραγματικά θες να υποστηρίζεις ότι αφήνεις θετικό αποτύπωμα και στις δύο δραστηριότητες. Θεωρώ, όμως, ότι αν όντως αγαπάς αυτό που κάνεις  τότε βρίσκεις χρόνο για τα πάντα. Είναι θέμα διαχείρισης και το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι η ιατρική και η ενασχόληση με τα κοινά έχουν ένα κοινό σημείο. Σε εξυψώνουν στον ίδιο τον εαυτόν σου και σε γεμίζουν με το αίσθημα ικανοποίησης όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η προσπάθεια προσφοράς βρίσκει ανταπόκριση. Τα αγαπώ και τα δύο αλλά θα σας δηλώσω και  μία αλήθεια: Ένας ιατρός μπορεί να γίνει και πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός δεν μπορεί να γίνει ιατρός.

Το απόσταγμα σας ποιο είναι για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής; Πόσο “κοντά” ή πόσο “μακριά” είναι από αυτό που είχατε κατά νού;

Το  Δημοτικό Συμβούλιο που είχα  εξ αρχής κατά νου ήταν ένα συμβούλιο ευέλικτο με θεματολογία που θα αφορούσε αποκλειστικά τα δρώμενα της πόλης μας, που δεν θα αποτελούσε μέσο ιδεολογικής προπαγάνδας εκ μέρους της σημερινής Δημοτικής Αρχής και που  θα πρυτάνευε η κοινή λογική. Θεωρώ αδιανόητο θέματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι, να γίνονται αντικείμενο πολύωρων και κουραστικών συνεδριάσεων μόνο και μόνο γιατί θα πρέπει κάποιοι να παρουσιάσουν  την ιδεοληπτική μικροπολιτική τους. Προσωπικά θεωρώ ότι τα προβλήματα της πόλης μας δεν έχουν κομματική απόχρωση και  είναι κοινά για όλους  ανεξάρτητα κομματικών προσεγγίσεων. Ασφαλώς  όλοι μας έχουμε τις πολιτικές μας ιδεολογίες, αρκεί  αυτές να συνθέτουν προς όφελος των πολιτών και όχι να δυναμιτίζουν τις συνεδριάσεις και να διχάζουν.

ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να δούμε μια άλλη Πάτρα; Και… ποια Πάτρα πρέπει τελικά να δούμε…;

Πρώτα απ΄ όλα οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά. Να λειτουργούμε με γνώμονα το κοινό και όχι το ατομικό ή το κομματικό συμφέρον. Να υπάρχει η λογική, η διάθεση για εξωστρέφεια, η συνεργασία με όλα τα υγιώς  σκεπτόμενα στελέχη. Να αντιληφθούμε ότι ο άκρατος κρατισμός δε φέρει λύση παρά μόνο γραφειοκρατία και δαπάνες. Να θεωρήσουμε τον Δήμο Πατρέων σαν το μεγάλο μας σπίτι και να μην αρκούμαστε στο να καταγγέλλουμε την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως πράττει μόνιμα η σημερινή Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος δεν είναι απλά οικονομικός διαχειριστής των χρημάτων που έρχονται από κρατικά και Ευρωπαϊκά  ταμεία. Οφείλει να έχει όραμα και να αναζητά το καλύτερο για την ευμάρεια των πολιτών. Για να δούμε τελικά την Πάτρα  της οικονομικής  αλλά και της  κοινωνικής  και βιώσιμης  ανάπτυξης. Η συνεργασία με τον υγιή ιδιωτικό τομέα είναι μονόδρομος, αρκεί να μη παρασυρόμαστε από  πολιτικές αγκυλώσεις από τις οποίες διακατέχεται η σημερινή Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει να αντιληφθεί ο σημερινός Δήμαρχος ότι έχει λάβει την ψήφο όχι μόνο των οπαδών του ΚΚΕ αλλά και ψηφοφόρων που ασπάζονται και άλλες πολιτικές ιδεολογίες.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ποιους τομείς χρειάζεται να δοθεί το κέντρο βάρους της όποιας προσπάθειας για την πόλη;

Η επόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει ως προτεραιότητα  την προώθηση μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής. Ο πολίτης που ανήκει στις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  ενδιαφέρεται, πρωτίστως,  για το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει αξιοπρεπώς και δευτερευόντως  για έργα υποδομής και άλλες δράσεις. Η πολιτεία τόσο ως κεντρική διοίκηση αλλά και ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει τους αναξιοπαθούντες. Κοινωνική πολιτική με στόχο την κοινωνική συνοχή είναι το πρώτο μέλημα μιας σοβαρής Δημοτικής Αρχής. Έργα ανάπτυξης όπως η σύνδεση του νέου λιμανιού με σιδηροδρομική γραμμή, το παραλιακό μέτωπο που κωλυσιεργεί, η κατασκευή του οδικού άξονα μέχρι τον Πύργο, η λύση στο μείζον πρόβλημα των αποβλήτων, της ανακύκλωσης  και της αποχέτευσης, η τουριστική ανάπτυξη που αποτελεί κάτι το άγνωστο για την πόλη μας, το κυκλοφοριακό και η οδοποιία, η καθαριότητα, η ασφάλεια και η ευταξία με την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, η απρόσκοπτη ύδρευση, η στόχευση σε δράσεις αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και  η στήριξη στα παιδιά της πόλης μας είναι οι επόμενοι στόχοι. Χρειάζεται,  όμως, αν θες να αφήσεις θετικό αποτύπωμα,  διάθεση για εργασία, ειλικρίνεια, εντιμότητα και κυρίως όραμα. Διαφορετικά  θα αποτύχεις και θα επαναλάβεις  αυτό που κάνει ο σημερινός Δήμαρχος, ο οποίος αποποιείται των ευθυνών του και καταγγέλλει άπαντες πλην του ΚΚΕ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Το όνομα σας έχει ακουστεί από πολλούς που θα σας ήθελαν ακόμα και σε ρόλο επικεφαλής. Θα το εξετάζατε ως ενδεχόμενο; 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» έχει επικεφαλής έναν πολιτικό με μεγάλη και σεβαστή ιστορία και με προσφορά από πολλά αγωνιστικά μετερίζια. Θα σεβαστώ οποιαδήποτε απόφασή του. Το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες με ωθούν να αναλάβω  ρόλο επικεφαλής είναι πράγματι πολύ τιμητικό και συνάμα ελκυστικό. Τον πρώτο, όμως, λόγο έχει ο Νίκος Παπαδημάτος.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Κ. ΣΒΟΛΗΣ

  • Ο Κ. Σβόλης είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (1982-1988).
  • Ειδίκευση στην ειδικότητα της καρδιολογίας στο Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» (1991-1996).
  • Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (2015-σήμερα).
  • Αντιπρόεδρος Παναχαΐκής Γυμναστικής Ένωσης
  • Έγγαμος με δύο παιδιά ηλικίας 15 ετών

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”:

15 4

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top